han Správy Zo zahraničia

TU sa šíri koronavírus najrýchlejšie: Plné márnice a len sedem voľných postelí na JIS-ke!

Krutá správa. Takú vydalo Portugalsko, pretože na pevninskej časti mu zostalo sedem lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) pre pacientov s koronavírusovým.

Ilustračný obrázok k článku TU sa šíri koronavírus najrýchlejšie: Plné márnice a len sedem voľných postelí na JIS-ke!
Zdroj: TASR/AP

Podľa agentúry Reuters z údajov ministerstva zdravotníctva vyplýva, že z 850 lôžok na JIS pre pacientov s covidom je momentálne obsadených 843.

Nasadil tempo

Ako uvádzajú iné zdroje, Portugalsko je aktuálne krajina, kde sa vírus šíri najrýchlejšie a dokonca už zástupcovia pohrebných služieb hlásia, že nie je miesto ani v márniciach. Nemocnice tak museli nainštalovať chladiace zariadenia. Píše o tom portál blesk.cz. Krajina s desiatimi miliónmi obyvateľov má ďalších 420 lôžok na JIS pre osoby s inými ochoreniami.

V piatok prepravili troch pacientov z metropoly Lisabon na portugalský ostrov Madeira, kde je niekoľko ďalších lôžok na JIS a zdravotnícky systém je tam pod menším tlakom.

Britská mutácia

Vláda pripísala nárast infekcií rozhodnutiu o uvoľnení obmedzení počas vianočného obdobia. Podľa nej môže za rýchlosť šírenia infekcie nový variant koronavírusu, ktorý prvýkrát zistili v Británii. Portugalsko dosiaľ nahlásilo 12 179 úmrtí na COVID-19 a 711 018 prípadov nákazy.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM