Správy Rôzne

Smutná správa: Do rozprávkového neba odišiel kráľ detských kníh

Ne jeho knižkách vyrastali celé generácie detí.

Ilustračný obrázok k článku Smutná správa: Do rozprávkového neba odišiel kráľ detských kníh
Zdroj: Eva Sládková

Vtipné, láskavé aj poučné. Také boli knižky pre deti z pera Jozefa Pavloviča, ktorý zomrel vo veku 86 rokov. Dlhé roky pôsobil ako stredoškolský profesor na gymnáziu v Trenčíne. Od roku roku 1981 sa však venoval už iba literárnej tvorbe a žil v Bratislave.

Bračekovia mravčekovia

Venoval sa tvorbe pre deti, písal však aj epigramy pre dospelých a tiež ľúbostné verše. Debutoval zbierkou tradičných riekaniek pre deti Pri potoku, pri vode. Nasledovali ďalšie zbierky, napríklad Na jarnom slniečku, Veselé zvieratká, Dúha farbičky si strúha, Generál Guľôčka a ďalšie.

Od 60. rokov 20. storočia Jozef Pavlovič tvoril a vydával aj prózy pre deti. Jeho prvotinou v tomto žánri boli Roztopašné rozprávky (1963), veľmi známou detskou knižkou sa však stal titul Bračekovia mravčekovia (1972).

Pavlovičova tvorba sa vyznačovala ľahkosťou, humorom a hrou so slovom.

„Jeho básne sú tematicky pestré: od prírodných motívov až po moderné civilizačné javy. Vtipným spôsobom reagujú na okolitý svet, na svojrázne detské výpovede. Príznačné sú pre ne melodickosť, rytmus, zvukomalebnosť, princíp hry, fantázie, humoru a básnickej obrazotvornosti,“ napísala o Pavlovičovi Anna Šikulová. Zaradila ho do generácie detských autorov, ktorú reprezentujú aj Ľubomír Feldek, Klára Jarunková, Miroslav Válek či Jaroslava Blažková.

Tvorba pre mládež

„Osobitný význam v jeho tvorbe majú prózy pre školskú mládež, v ktorých sa zameral na zvukovú stránku jazyka a vtipným spôsobom sprostredkoval deťom poznávanie písmen, rozlišovanie hlások a jazykovú hudobnosť,“ konštatovala Šikulová o Pavlovičovej prozaickej tvorbe. Z nej možno spomenúť tituly Princezná Kvapôčka, Štvornohé rozprávky, Tri zlé princezné, Rozprávky od výmyslu sveta, Najkrajšie biblické príbehy a tiež knižku Deduško Večerníček z roku 1993.

V roku 2013 ocenilo vydavateľstvo Ikar najúspešnejších autorov za rok 2012, dve Platinové knihy získal Jozef Pavlovič za knižky pre deti Parádnice zajačice a Rozprávky ostrihané na ježka, navyše si odniesol aj Zlatú knihu za rozprávkovú knižku Zajkovia Majko a Kajko. Takisto bol Jozef Pavlovič ocenený Zlatou knihou za rok 2016 – tentoraz za rozprávku Macko Lacko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM