Filip Chudý Zo Slovenska

Šokujúce odhalenia z domova seniorov pokračujú: Priväzovanie klientov, úteky i strach z personálu?!

Na svete je ďalšia správa o praktikách v Zariadení pre seniorov Prievidza. Úrad komisárky opisuje nechutné veci.

Ilustračný obrázok k článku Šokujúce odhalenia z domova seniorov pokračujú: Priväzovanie klientov, úteky i strach z personálu?!
Zdroj: pixabay.com

Priväzovanie o kreslo ako prevencia, strach z privolania personálu, zamykanie klientov na izbách či nemožnosť napiť sa. Aj takéto šokujúce praktiky sa údajne mali diať pri opatere so seniormi.

Na stránke Kto nám vládne v Prievidzi sa anonymné desivé obvinenia objavili pred vyše polrokom. Sanitárka mala udrieť 85-ročnú babičku. Hovorilo sa o bitke či výkaloch v ústach. To však nie je všetko. Celý článok si môžete prečítať TU.

V prípade sa vtedy angažovala aj poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová. „Šokovali vás informácie o týraní starých a odkázaných ľudí v domove pre seniorov v Prievidzi? Počuli ste o tom, že tam kŕmili klientku výkalmi a opatrovateľka ju vyfackala? Trochu som sa tomu venovala a zistila som, že ministerstvo práce požiadalo mesto Prievidza o prešetrenie informácií. To, že starú pani mali kŕmiť jej vlastnými výkalmi sa vraj nepotvrdilo, ale to, že inú klientku opatrovateľka fyzicky týrala, sa dokázalo jednoznačne,“ uviedla Nicholsová na sociálnej sieti.

Ako sme už informovali v októbri, Zariadenie pre seniorov (ZpS) v Prievidzi sa malo dopustiť viacerých porušení a odhalili v ňom nedostatky.

Viaceré nedostatky

Kontrola odhalila technické chyby pri ubytovaní seniorov, kvalifikácii niektorých zamestnancov či nesprávnej manipulácii s klientom. Vyplýva to z dohľadu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré vykonalo na základe podnetu. Tie sú ale slabý odvar oproti tomu, čo nasledovalo neskôr.

Zariadenie, ako aj samospráva, situáciu vtedy riešili a prijímali opatrenia, v ZpS však podľa nich dohľad nepotvrdil údajné medializované týranie klientov.

Neskôr v novembri ministerstvo podalo podnet Trenčianskemu samosprávnemu kraju (TSK) na začatie konania vo veci výmazu z registra poskytovateľov sociálnych služieb pre ZpS v Prievidzi. Urobilo tak na základe záverov z dohľadu.

TSK uviedol, že malo ísť o nedostatky týkajúce sa rozlohy obytnej plochy vybraných izieb a bezbariérovosti v rámci objektu. Pre viaceré trestné oznámenia sa situáciou v ZpS už vtedy zaoberali i orgány činné v trestnom konaní.

Nová kontrola

Aktuality.sk však najnovšie vyrukovali so závermi z druhej kontroly zariadenia, ktorú dokončil minulý týždeň Úrad komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím.

„Tento rok tak ide už o druhú kontrolu, ktorá poukazuje na zlé zaobchádzanie so seniormi v zariadení. Najnovšia kontrolná správa od komisárky Zuzany Stavrovskej tiež opisuje prípady zlyhania vedenia zariadenia či nevhodné zaobchádzanie so seniormi. V niektorých bodoch potvrdzuje aj pochybenia, ktoré zistila ministerská kontrola.“

Najvážnejšie zistenia:

  • seniorov priväzovali plachtou a pásmi
  • nedostatok rešpektu k súkromiu, priechodné izby
  • vládne tam atmosféra strachu
  • na spory zamestnancov doplácajú seniori,
  • mali problém sa napiť
  • niektorí zo zariadenia ušli
  • zanedbávali sa individuálne potreby klientov
  • seniorov smerujú k sociálnej izolácii

Strach klientov?

Komisárka vo svojej správe opísala podľa Aktuality.sk viaceré praktiky zariadenia. „Tak napríklad: keď chceli opatrovatelia zaistiť, aby jeden z klientov nespadol a nezranil sa, priviazali ho o kreslo. Urobili to tak, že vôbec nemohol pohnúť hornou časťou tela – bez pohybu a kontroly presedel niekoľko hodín.“

Kontrola komisárky opísala aj prípad klientky, ktorá mala strach privolať personál, keď potrebovala ísť na toaletu. „Pri iniciatíve monitorovacieho tímu, ktorý sa ponúkol, že privolá zamestnanca, sa klientka ohradila, že musí počkať, kým zamestnanci sami prídu, pretože nemôže použiť signalizačné zariadenie cez deň. Klientka viditeľne zadržiavala potrebu a uviedla, že ak by tú potrebu vykonala, mala by z toho veľký problém,“ citovali Aktuality.sk zo správy z kontroly komisárky.

Šikana a ignorancia

Ďalej uvádzajú, že kontrolóri poznamenali, že seniorka bola vystrašená z toho, že by si mala sama privolať zamestnanca. „Takéto konanie zariadenia má znaky zlého a šikanózneho zaobchádzania,“ uvádza sa v záveroch kontroly. Inú seniorku zase opatrovateľka ignorovala, keď prosila o vodu.

Kontrola opísala aj incident pri kŕmení jednej pacientky. Jedlom sa začala dusiť a nebola schopná ho prehĺtať, ale opatrovateľ ju aj tak nútil k ďalšej konzumácii. „Napriek našej prítomnosti sa postoj zamestnancov voči klientom nezmenil,“ zhodnotil podľa aktualít úrad komisárky.

„Monitoringom bolo zistené, že na pracovisku vládne tzv. kultúra vyvolávania strachu, zlá komunikácia medzi zamestnancami a vedením,“ píše sa v správe z kontroly.

Vidia za tým politizáciu

Ďalej zo správy uviedli, že „z rozhovorov ďalej vyplynulo, že v zariadení sú aj zamestnanci, ktorí majú empatický prístup ku klientom, avšak ich snaha nie je zariadením ocenená, práve naopak, je zdrojom konfliktov medzi zamestnancami z dôvodu obrovského rozdelenia personálu zariadenia a ich vnútorných konfliktov spôsobených slabým manažmentom zariadenia.“

Zriaďovateľ zariadenia mesto Prievidza aj riaditeľ domova Richard Fodor ale tvrdia, že prípad sa politizuje. Na kritiku zo štátnych úradov reagujú tak, že si chcú urobiť vlastný audit pod gesciou odborníčky, s ktorou spolupracujú, informujú Aktuality.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM