Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Šokujúce zistenie: Na obľúbenom kúpalisku objavili vo vode rádioaktívne prvky

Rádioaktívne prvky majú byť podľa rezortu životného prostredia vo vode v rozsahu, ktorý viacnásobne prekračuje zdravotné limity.

Ilustračný obrázok k článku Šokujúce zistenie: Na obľúbenom kúpalisku objavili vo vode rádioaktívne prvky
Zdroj: Dnes24.sk

Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) a Polícia SR zistili, že pri prevádzke kúpaliska Podhájska sa porušovali zákony a zatajovala sa prítomnosť rádioaktívnych prvkov vo vode z geotermálneho vrtu. Rezort životného prostredia o tom informoval na sociálnej sieti.

Pokuta

Kúpalisko malo problémy už v minulosti, SIŽP mu uložila pokutu vo výške 128 978 eur. Podľa SIŽP kúpalisko čerpalo vodu z geotermálneho vrtu a využívalo ju v bazénoch bez platného oprávnenia. Spoločnosť sa odvolala.

„Nemôžeme pripustiť pokračovanie porušovania zákonov. Aktuálne zistenia Slovenskej inšpekcie životného prostredia a Polície SR preukazujú, že pri prevádzke kúpaliska sa porušovali zákony a pred verejnosťou sa zatajovala zvýšená prítomnosť rádioaktívnych prvkov vo vode z geotermálneho vrtu,“ uvádza v stanovisku ministerstvo.

Rezort o upravených výsledkoch

Analýzu zloženia termálnej vody predložil koncom roku 2020 prevádzkovateľ vrtu a kúpaliska Podhájska v Záverečnej správe, na základe ktorej mala odborná komisia pre schvaľovanie množstiev podzemných vôd na MŽP povoliť ďalšie čerpanie z geotermálne­ho vrtu.

Expert predkladajúci túto analýzu mal podľa ministerstva rádioaktívne prvky zatajiť.

„Vec je o to závažnejšia, že niektoré rádioaktívne prvky sú vo vode z vrtu v Podhájskej prítomné v takom rozsahu, ktorý viacnásobne prekračuje zdravotné limity. Rozsah a závažnosť tejto trestnej činnosti MŽP neposudzuje a očakáva na výsledky OČTK,“ dodáva rezort.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM