Magazín

Šokujúce zistenie o známej pochúťke: Milujete HRANOLČEKY? Môžu vám zmeniť psychiku!

Pozor na vyprážané zemiačiky! Najnovšia štúdia odhalila znepokojivé fakty. Čo všetko hrozí častým konzumentom obľúbenej pochúťky?

Ilustračný obrázok k článku Šokujúce zistenie o známej pochúťke: Milujete HRANOLČEKY? Môžu vám zmeniť psychiku!
Zdroj: Dnes24.sk

Podrobný výskum

Štúdia sa neopiera o malú vzorku dobrovoľníkov. Vedci skúmali a hodnotili stravovacie návyky dokopy 140 728 ľudí počas viac ako 11-tich rokov. No aby bolo pozorovanie objektívne, počas dvoch rokov vyradili z procesu všetkých, ktorým bola diagnostikovaná depresia.

Zaznamenali 8 294 prípadov úzkosti a 12 735 prípadov depresie. Túto vzorku spájalo spoločná vášeň – častá konzumácia vyprážaných pokrmov. V prípade zemiakových hranolčekov sa riziko depresie zvýšilo o ďalšie dve percentá.

Hranolčeky sú podľa tejto štúdie väčším rizikom ako vyprážané mäso.

„Výsledky tejto štúdie môžu naznačovať to, čo sa domnievame: Vyšší príjem vyprážaného jedla zvyšuje riziko úzkosti a depresie,“ povedal doktor David Katz.

„Kauzálne skúmanie však môže smerovať aj opačným smerom: Ľudia s úzkosťou či depresiou sa čoraz častejšie obracajú na tazvané komfortné jedlo, aby sa im uľavilo,“ doplnil Katz.

Spúšťačom akrylamid?

„V novej štúdii výskumníci uvádzajú, že akrylamid, chemická látka, ktorá sa prirodzene tvorí počas procesu vyprážania, najmä vo vyprážaných hranolkách, je zodpovedná za vyššie riziko úzkosti a depresie,“ píše CNN Health.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM