Monika Hanigovská Zo zahraničia

Špina, pleseň a to nie je všetko: Aj takto vyzerala továreň na výrobu vakcín!

Svet šokuje správa o tom, ako to vyzeralo v istej továrni na výrobu vakcíny proti korone. Obsahuje množstvo nedostatkov.

Ilustračný obrázok k článku Špina, pleseň a to nie je všetko:  Aj takto vyzerala továreň na výrobu vakcín!
Zdroj: TASR/AP

Olupujúce sa múry, zvyšky škvŕn na podlahe, pleseň a oveľa viac! Takýto pohľad by nepotešil žiadneho potenciálneho zákazníka akýchkoľvek produktov a služieb.

Niečo podobné však zažili na vlastné oči zamestnanci Úradu pre kontrolu a liečiv (FDA), ktorí sa vybrali do jednej z tovární na výrobu vakcín proti COVID –19. Nie, toto nie je neskorý prvý apríl.

Tamojší úrad vydal vyhlásenie a 13-stranovú správu s podrobnými informáciami o zisteniach z kontroly, v súčasnosti nečinnej továrni Emergent BioSciences v Baltimore, kde sa vyrábala vakcína spoločnosti Johnson & Johnson. Informovala o tom spravodajská stanica CBS NEWS.

Ako to tam vyzeralo

Podľa slov kontrolórov sa v továrni nedodržiavali správne výrobné postupy. Pracoval v nej nedostatočne vyškolený personál, čo malo za následok kontamináciu materiálu. Pracovníci FDA ďalej zaznamenali olúpajúce sa steny, zvyšky škvŕn na podlahe a pleseň.

„Spoločnosť nedokázala adekvátne vyškoliť pracovníkov zapojených do výrobných operácií a to platí aj v prípade odberu vzoriek na kontrolu kvality, váženie, dávkovanie a technické operácie,“ nešetrí kritikou FDA.

Očkovanie na Slovensku

Čo ukázali kamery

Ako stojí ďalej v správe, inšpektori skontrolovali záznamy bezpečnostných kamier, ktoré zachytili zamestnancov. Video ukázalo, že prevážali neuzatvorené vrecká so zdravotníckym odpadom, pričom sa tieto vrecká dotýkali materiálov pripravených na výrobu vakcíny.

Po tomto zistení musela FDA zlikvidovať približne 15 miliónov očkovacích dávok, pretože v tomto zariadení došlo k ich kontaminácii.

Môžeme len špekulovať?

„Momentálne nemôžeme špekulovať o možných dopadoch. Spoločnosť Johnson & Johnson bude vykonávať svoju kontrolnú právomoc, aby zabezpečila, že všetky zistenia FDA budú riešená pohotovo a komplexne,“ uviedla firma vo svojom nedávnom vyhlásení.

Foto: ilustračné

Aktuálne informácie o ochorení COVID−19

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM