Zo zahraničia

Spojené štáty sú v POHOTOVOSTI: Rusko podľa nich vyvíja novú SUPERZBRAŇ

Biely dom potvrdil, že Rusko vyvíja kozmickú protisatelitnú zbraň.

Ilustračný obrázok k článku Spojené štáty sú v POHOTOVOSTI: Rusko podľa nich vyvíja novú SUPERZBRAŇ
Zdroj: Freepik.com/stockgiu

Biely dom vo štvrtok potvrdil, že Rusko vyvíja „znepokojujúcu“ novú kozmickú protisatelitnú zbraň, ktorá však zatiaľ nie je funkčná a bezprostredne neohrozuje bezpečnosť na Zemi. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Nikoho neohrozuje?

Americkí predstavitelia v súčasnosti analyzujú informácie, ktoré o tejto novej technológii získala americká tajná služba, a konzultovali túto záležitosť so spojencami a partnermi.

„Po prvé, nejde o aktívnu schopnosť, ktorá bola nasadená, a hoci je snaha Ruska o túto konkrétnu kapacitu znepokojujúca, bezprostredne neohrozuje nikoho bezpečnosť,“ povedal hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Bezpečnostná hrozba

„Nehovoríme o zbrani, ktorú možno použiť na útok na ľudí alebo na fyzickú deštrukciu tu na Zemi,“ dodal.

Na vážnu bezpečnostnú hrozbu z Ruska upozornil v stredu predseda spravodajského výboru Snemovne reprezentantov Michael Turner, ktorý vyzval administratívu amerického prezidenta Joea Bidena, aby odtajnila získané informácie.

Moskva obavy USA zľahčuje

Kirby uviedol, že v čase, keď Turner „bohužiaľ“ zverejnil svoje vyhlásenie, prebiehal proces preskúmania a odtajnenia informácií o ruskej spôsobilosti. „Veľmi starostlivo a uvážlivo sme zvažovali, čo sa rozhodneme odtajniť a zdieľať s verejnosťou,“ vysvetlil.

Moskva vo štvrtok obavy USA zľahčovala. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov označil tvrdenia o novej ruskej vojenskej spôsobilosti za trik, ktorého cieľom je prinútiť Kongres USA, aby schválil balík pomoci pre Ukrajinu.

Použitie zbraní hromadného ničenia vo vesmíre zakazuje Kozmická zmluva z roku 1967, ktorú podpísalo viac ako 130 krajín vrátane Ruska. Kirby nepotvrdil, či má Ruskom vyvíjaná protisatelitná zbraň jadrový potenciál, píše AFP.

I keď sa Washington snažil upokojiť Američanov, Kirby priznal, že ide o vážnu záležitosť, o ktorej chce Washington priamo rokovať s Moskvou.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Facebook.com/Miroslav Radačovský • predseda strany Slovenský Patriot a europoslanec
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM