Jakub Forgács Ostatné športy

Šport, ktorý spojil aj odvekých rivalov z Bystrice a Zvolena: Petrovi (27) učaroval americký futbal

Banská Bystrica je rodiskom mnohých známych a úspešných športovcov. Či už ide o hokejistov, futbalistov alebo atlétov. Pod Urpínom však máme aj menej tradičné športy. Jednému takému sa venuje aj Banskobystričan Peter (27). V rozhovore nám prezradil viac o jeho vášni, americkom futbale.

Ilustračný obrázok k článku Šport, ktorý spojil aj odvekých rivalov z Bystrice a Zvolena: Petrovi (27) učaroval americký futbal
Zdroj: Dnes24.sk

Peter Slobodník (27) je doslova chlap ako hora. Mladý Banskobystričan meria 192 centimetrov a váži 102 kilogramov. Hoci niekomu by sa tieto miery nemuseli pozdávať, patria aktívnemu športovcovi. Peter je totiž hráčom banskobystrického tímu amerického futbalu Daemos, v ktorom hrá na pozícii Ofensive Lineman.

Ako dlho už pôsobíte v klube Daemons a ako ste sa vôbec dostali ku americkému futbalu?

Americký futbal som sledoval v televízii, kde ma zaujal a začal som pátrať, či na Slovensku neexistuje niečo podobné. Na moje veľké prekvapenie som zistil, že sa na Slovenskú hrá súťaž a práve v Banskej Bystrici existuje klub Daemons. Najskôr som sa prišiel pozrieť na pár zápasov, potom so si to prišiel vyskúšať na tréning a zostal som dodnes. Toto bude moja druhá sezóna.

Pre mnohých môže byť americký futbal dosť drsný. Aký je podľa vás?

Mnohí ho prirovnávajú k novodobým gladiátorom. Americký futbal je zmesou viacerých športov. Nie je náhoda, že niektorí futbalisti v NFL boli draftovaní do profesionálnych tímov aj v iných športoch (NBA, MLB) a viacerí z nich sú majstrami USA v rôznych univerzitných atletických súťažiach. Rýchlosť, sila, výbušnosť, koordinácia, fyzická a mentálna odolnosť, to sú hlavné atribúty, ktoré sú kladené na dobrého hráča, podobne ako je to aj u iných športov. Každá pozícia vo futbale si však vyžaduje ich iný pomer, a tak možnosť uplatniť sa vo futbale má takmer každý typ postavy.

Pripravujete sa inak v zime a inak v lete?

Tréningy závisia od toho, v akej fáze sezóny sme. Súťaž, na ktorú sa pripravujeme, sa začína hrať od konca apríla a trvá do polovice júla. Za tento čas odohráme šesť zápasov základnej časti, play off a finále. Napriek tomu, že za sezónu odohráme osem zápasov a dva prípravné, sa môže niekomu zdať že je to málo (profesionáli odohrajú 17 zápasov v základnej časti). S prípravou začíname v novembri a končíme posledným zápasom v sezóne. Prestávka tri mesiace medzi tým je nevyhnutná na regeneráciu, a aby sme zo seba nemali ponorku.

Čo sa týka tréningov, ako prebiehajú a čo všetko obnášajú?

Prípravu na novú sezónu začíname v novembri kondičnými a silovými tréningami, ktoré sú krátke, ale zato veľmi intenzívne. Postupne sa v januári tréning rozširuje o koordinačné cvičenia a nácvik techniky. Správna technika v spojení s fyzickou pripravenosťou je zároveň najlepšou prevenciou pred zraneniami. V marci postupne odpadá objem kondičných tréningov a začína sa s „inštaláciou“ playbooku (herný plán). Tu sa už konkrétne venujeme herným situáciám a nácvikom jednotlivých hier, tréning sa podobá na zápas v miernejšom tempe. Počas sezóny sa už výlučne zaoberáme iba prípravou taktiky na konkrétneho súpera. Tri dni po zápase nasleduje ľahký tréning, aby sme nestratili tempo, telo ešte nie je plne zregenerované. Prejdeme si chyby, ktoré sme spravili v predošlom zápase a zahráme scout teamy. (Naša obrana hrá obrannú schému nasledujúceho súpera proti nášmu útoku a potom si úlohy vymenia). V piatok pred zápasom máme walkthrough, kde si všetko prejdeme ešte raz. Okrem toho podstatnú časť prípravy tvoria aj videá zo zápasov a tréningov.

Pri niečom takom ako americký futbal sa človek asi nevyhne zraneniam. Čo sa už pritrafilo vám?

Americký futbal je kontaktný šport a zraneniam sa vyhnúť nedá. Väčšinou pri tomto športe trpia kĺby. Dobrou prípravou a správnou technikou sa však toto riziko dá znížiť. Mne sa zatiaľ nič vážne nestalo, až na pár modrín, nejaké narazeniny a pošramotené ego po prehratom zápase. :)

A čo priateľka… Nemá o vás strach? Alebo vám to toleruje a americkému futbalu fandí?

V tomto musím svoju priateľku pochváliť, je veľmi tolerantná a keďže vie, že ma to veľmi baví, tak ma v tom aj podporuje. Často sa ma pýta na pravidlá, pozerali sme spolu aj zápas a teší sa, kedy ma uvidí v akcii. Samozrejmosťou je, že občas je potrebné, schovať si modriny a tváriť sa, že sa nič nestalo.

V ktorej lige hráte a ako sa vám momentálne darí?

Minulý rok sme pôsobili v SFL – Slovenská futbalová liga, kde sme sa spojili so Zvolen Patriots a hrali pod ich menom. Táto spolupráca nám vyšla veľmi dobre a v nasledujúcej sezóne v nej budeme pokračovať. Keďže je tento šport náročný po fyzickej stránke, tak je potrebné, mať dosť široký káder. Preto sme sa poslednú sezónu spojili so Zvolenom (preto červené dresy). V tomto športe sa tak zahodila rivalita medzi Banskou Bystricou a Zvolenom, čo je zaujímavý úkaz a vytvoril sa silný tím. Aj keď, stále sa oslovujeme „pažravci“ a „bryndziari“, samozrejme, v dobrom.

Beriete hru športovo, alebo sa vám už stalo, že po tvrdých nárazoch či pádoch ste cítili k súperom veľkú nevraživosť?

Americký futbal je hra emócií. Na ihrisko vstupujete ako gladiátori do arény v antických časoch. Adrenalín a testosterón sú na maxime a to je explozívna kombinácia, bitky na ihrisku sú však ojedinelé. Prísne je trestané aj nešportové správanie, ako je zosmiešňovanie súpera a nadávky. Bežne fauly nie sú trestané vylúčením hráča, ako je tomu napríklad pri hokeji, ale stratou získaného územia. Preto ak chcete niekoho vytrestať robíte to povolenou cestou.

Čo najlepšie a tiež najhoršie vám utkvelo v pamäti, čo sa týka vášho pôsobenia ako hráča amerického futbalu?

V pamäti vám utkvejú dôležité momenty, ktoré rozhodnú vyrovnaný zápas – na to sa dobre spomína. Tiež sa počas tréningov a zápasov prihodí veľa komických situácií, z ktorých vzniklo veľa prezývok spoluhráčov. Na ihrisku sa musíte 100% spoľahnúť na svojich spoluhráčov, a preto to musí fungovať aj mimo ihriska. Dosť populárne sú v tíme aj kanadské žartíky, sme taká veselá kopa. Bežne sa niečo nasype do fľaše s vodou, nejaká soľ alebo veľa cukru, prípadne príliš veľa korenia a štipľavej papriky v jedle.

Americký futbal je životný štýl. Vždy zamrzí, keď musí niekto s futbalom skončiť z osobných alebo pracovných dôvodov. Čoraz častejšie sa nám stáva, že hráči sú nútení odísť za prácou do iných miest. Napriek tomu väčšina z nich je ochotná cestovať veľa kilometrov na tréningy aj počas týždňa, za čo im patrí veľký rešpekt.

Mali ste už možnosť, hrať aj proti zahraničným tímom? Ak áno, bol to veľký rozdiel?

Zápas ako taký sme proti zahraničnému klubu ešte nemali, ale minulú sezónu sme mali tréningový kemp na Morave v Mikulove, spolu s tímom Brno Aligators, kde sme doobeda spolu trénovali a po obedňajšej prestávke sme hrali simulovaný zápas proti sebe. Zvolen Patriots hrali sezónu 2014 v českej lige, čiže pár chalanov má skúsenosti aj so zahraničím. A dvaja naši chalani boli v reprezentácii v roku 2015, kde odohrali jeden priateľský zápas s Belgickom a jeden kvalifikačný so Švajčiarskom.

Záleží od futbalovej vyspelosti tej ktorej krajiny, od tréningového programu a zázemia konkrétneho tímu. Ak si odmyslíme futbalové európske veľmoci ako sú Nemecko, Rakúsko a Francúzsko, kde sa systematicky pracuje s mládežou, na štarte sú si hráči viac menej vyrovnaní (fyzicky a rýchlostne nezaostávame za väčšinou európskych krajín). Veľký rozdiel potom nastáva, keď tímy angažujú zámorské posily. Okrem toho, že u nás ste s piatimi odohranými sezónami veterán, oni prichádzajú v 25 rokoch s 20 odohranými sezónami, sú podstatne skúsenejší. Najväčší problém nám však robia ich atletické schopnosti. Sú výrazne rýchlejší a z toho pramení aj ich úspech.

Je o americký futbal v našom meste divácky záujem?

Americky futbal je aj napriek tomu, že sa hrá v Banskej Bystrici už päť rokov, stále ešte neznámy šport. Veľa ľudí ani nevie, že tu niečo také existuje. Tiež sú problémom nie príliš lákavé športoviská, kde chýba pre divákov potrebné zázemie. Napriek tomu cestu na naše zápasy si ľudia nájdu.

Aké sú najväčšie úspechy tímu Daemons?

Minulú sezónu sme spolu so Zvolen Patriots obsadili tretie miesto v SFL. Na jeseň sa na Slovensku nehrala súťaž v zmenšenom futbale 7 na 7, ktorej sme boli pravidelnými účastníkmi a v poslednom jej ročníku sme sa prebojovali do playoff, kde sme o jediný bod prehrali v umiestnení o 3. miesto práve so Zvolenom. Futbalový rok vždy uzatvára halový turnaj – Memoriál Viktora Kincela v Nitre s medzinárodnou účasťou tímov zo Slovenska, Čiech, Poľska a Maďarska, kde sme na jeseň minulého roku obsadili 3 miesto, (počas turnaja sme prehrali len jediný zápas o postup do finále s budúcim víťazom Nitra Knights).

Máte nejaké sny či méty, kam by ste sa v americkom futbale chceli dostať?

Rád by som sa chcel dostať do Slovenskej reprezentácie a prebojovať sa s ňou na majstrovstvá Európy IFAF. Niečo také, ako je možné napríklad v hokeji, že si vás vyberú scouti z profesionálnych teamov, je pre Európana v americkom futbale málo pravdepodobné. Počet európskych hráčov, ktorí pôsobia v zámorskej NFL by sa dal spočítať na prstoch jednej ruky, a väčšinou sa jedná o hráčov, ktorí tam študovali na univerzite. Napriek tomu, že je v Európe americký futbal amatérsky šport, jeho vývoj za posledné roky išiel výrazne dopredu. Už sa objavujú prvé lastovičky a v nasledujúcej sezóne hneď niekoľko hráčov zo Slovenska podpísalo poloprofesionálne zmluvy vo viacerých tímoch po celej Európe.

Keď by sa k vám niekto chcel pridať, čo by preto mal urobiť, resp. aké sú požiadavky na hráčov?

Ak by sa chcel niekto pridať, je samozrejme vítaný. Mal by si však so sebou priniesť disciplínu, chuť pracovať na sebe a zlepšovať sa. Je to šport, ktorý si vyžaduje veľké množstvo obetí a driny. Výhodou je, ak má nejaké športové skúsenosti, nie je to však podmienkou.

Je tento šport finančne náročný

Závisí to od nárokov hráča. Ak chce mať najnovšiu výstroj od popredných výrobcov, tak ho to vyjde na viac ako 1000 eur. Priemerná cena kvalitnej kompletnej výstroje sa pohybuje na úrovni 300 eur. Dajú sa však zohnať aj výstroje použité za polovičnú cenu. Výstroj väčšinou hráčovi vydrží celú jeho kariéru. „rozhýbať“ novú výstroj chvíľu trvá.

Ako inak trávite voľný čas v Banskej Bystrici, ak práve nebeháte za „šiškou“?

Som športový nadšenec a venujem sa aj iným športom, futbal, hokej. Dokonca máme tradíciu, že ako tím sa zúčastňujeme Trojkráľového behu, ktorý odbehneme vo výstrojoch. Ja som bol tento rok prvý krát, ale sú chalani, ktorí už majú za sebou tretí ročník.

Čítajte tiež:

Žena, s ktorou sa neradno zahrávať: Bystričanke Tereze učaroval thajský box

Ján to na lyžiach vie a už teraz na seba púta pozornosť: Mladý talent z Bystrice zbiera úspechy na svahoch

V Bystrici vyrastá ďalší talent v chôdzi: Vzorom Lucie je Matej Tóth, až takýto pozor dala na jeho podpis na ruke

Foto: archív Petra Slobodníka / Daemons

Mladý bystrický hráč amerického futbalu v OBRAZOCH
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM