Politika

Spôsobil Danko všeobecné OHROZENIE? Názory politikov z radov právnikov sa ROZCHÁDZAJÚ

Dopravná nehoda podpredsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), pri ktorej poškodil semafor v bratislavskej Dúbravke, vyvolal aj diskusie v radoch politikov s právnickým vzdelaním.

Ilustračný obrázok k článku Spôsobil Danko všeobecné OHROZENIE? Názory politikov z radov právnikov sa ROZCHÁDZAJÚ
25
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Bývalý sudca a súčasný poslanec Európskeho parlamentu (EP) Miroslav Radačovský sa s bývalým podpredsedom Národnej rady SR Jurajom Šeligom napríklad rozchádza v právnom názore, či možno Dankov čin kvalifikovať ako všeobecné ohrozenie.

Nové informácie o nehode priamo od Andreja Danka nájdete TU.

Rozdielne názory

Šeliga je presvedčený, že neohlásením nehody, pri ktorej bol poškodený semafor na priechode pre chodcov, vzniklo podozrenie z trestného činu všeobecného ohrozenia a poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. „Stalo sa to na mieste, kde je štvorprúdová cesta a kde je ešte aj električková trať. Každé ráno tadiaľ chodia ľudia do práce, deti do školy,“ upozornil člen predsedníctva strany Demokrati.

Radačovský označuje názor Šeligu za právne diletanstvo. „Tu nejde o zničenie napríklad dopravnej značky daj prednosť v jazde!, čo by teoreticky mohlo spôsobiť všeobecné ohrozenie,“ zdôraznil. „Aj keby svetlo semafora nesvietilo, je tu predsa pruhové označenie, tzv. zebra a ešte pred ňou značka pre vodičov, čo musia rešpektovať,“ uviedol europoslanec s ambíciou kandidovať v prezidentských voľbách. Zdôraznil, že je to jeho právny, nie politický názor, pripomenul zároveň, že ho k jeho vyjadreniu nevedie zaujatosť.

Trestné stíhanie

Danko spôsobil nehodu v bratislavskej Dúbravke vo štvrtok 11. januára. Magistrát hlavného mesta SR informoval o poškodení semafora až s odstupom času. Tvrdí, že je ochotný zaplatiť škodu a je súčinný pri vyšetrovaní okolnosti nehody.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka oznámil, že sa začne trestné stíhanie vo veci poškodzovania a ohrozovania prevádzky verejnoprospešného zariadenia.

Danko sa stal po nehode terčom internetových vtipov. Ich výber nájdete v priloženej galérii.

archívne foto

Ďalšie správy o nehode Andreja Danka

Andrej Danko sa stal po nehode terčom internetových vtipov
25
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM