Správy Zo Slovenska

Státisíce Slovákov budú musieť meniť občianske: Poponáhľajte sa, bude NÁPOR!

Istému typu občianskych preukazov onedlho končí platnosť. Státisíce ľudí sa tak budú musieť vybrať vybaviť si nové doklady.

Ilustračný obrázok k článku Státisíce Slovákov budú musieť meniť občianske: Poponáhľajte sa, bude NÁPOR!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Občania s elektronickým občianskym preukazom (eID) vydaným do júna 2021 budú môcť používať kvalifikovaný elektronický podpis iba do konca tohto roka. Certifikáty na starších občianskych preukazoch budú totiž zrušené.

Upozornila na to platforma Slovensko.Digital s tým, že odporúča v dostatočnom predstihu požiadať o nový občiansky preukaz. Ministerstvo vnútra (MV) SR vyzývajú na aktívnejšiu komunikáciu smerom k dotknutým občanom.

200-tisíc ľudí

„Nutnosť zrušiť platnosť certifikátov na ‚starších‘ občianskych preukazoch nie je spôsobená chybou slovenských úradov – vyplýva z konca platnosti bezpečnostnej certifikácie čipu, ktorý je v nich osadený. Keďže tento problém však je dlhodobo známy, za zásadnú chybu považujeme nedostatok jasnej verejnej komunikácie o tejto situácii a nepripravené riešenia, ako jej čeliť,“ skonštatoval Ľubor Illek zo Slovensko.Digital.

Problém by sa mal týkať viac ako 200-tisíc aktívnych používateľov služieb eGovernment. Platforma sa obáva náporu na oddeleniach dokladov. „Na Slovensku sa totiž za pol roka vydá spolu asi 250-tisíc občianskych preukazov, pre riešenie tohto problému by bolo teda treba kapacitu zvýšiť zhruba na dvojnásobok,“ myslí si Illek.

Nové typy preukazov

Ako pripomenul, situácia je o to komplikovanejšia, že v blízkej budúcnosti sa má začať s vydávaním úplne nového typu občianskych preukazov, ktoré sa budú dať používať s pomocou bezkontaktného rozhrania protokolom NFC.

„MV SR však nevie garantovať, kedy táto zmena nastane, ani či to bude pred koncom roka, hoci podľa príslušného nariadenia Európskej komisie mali byť vydávané už od augusta 2021, čo mohlo zabezpečiť technicky vhodné a nákladovo efektívne riešenie aktuálnej situácie,“ dodal.

Reakcia ministerstva

Potreba výmeny občianskeho preukazu s certifikátmi pre e-podpis k 1. januáru 2023 sa dotkne približne 30-tisíc ľudí, ktorí aj reálne využívajú elektronické podpisovanie.

Podľa Ministerstva vnútra (MV) SR budú včas upozornení. Ostatní zo 480-tisíc držiteľov občianskych preukazov vydaných do júna 2021 ich budú môcť využívať aj naďalej. TASR o tom informovala hovorkyňa MV SR Zuzana Eliášová.

„Ministerstvo vnútra spúšťa v septembri pripravenú informačnú kampaň, cieľovou skupinou ktorej budú v prvom rade aktívni používatelia elektronických podpisov s certifikátmi na doklade, vydanými do júna 2021. Rezort na to využije najmä elektronickú cestu informovania – prostredníctvom e-schránok,“ priblížila hovorkyňa.

Jedným z dôvodov, prečo ministerstvo zatiaľ nepristúpilo k masívnejšiemu informovaniu, je podľa Eliášovej ekonomický pohľad.

„Ministerstvo vnútra v časoch globálnej čipovej krízy pristúpilo k rozhodnutiu nevydávať nové doklady v medziobdobí, počas ktorého je možné elektronicky podpisovať sa aj so starším typom dokladu,“ vysvetlila.

Nie sú povinné

Ako pripomenul rezort, certifikáty potrebné k elektronickému podpisovaniu dokumentov nie sú povinnou súčasťou občianskych preukazov. Občianske preukazy slúžia predovšetkým na preukazovanie totožnosti, štátneho občianstva SR a ďalších údajov na nich uvedených.

O doklad nebude možné požiadať elektronickou cestou, keďže výmena občianskeho preukazu z dôvodu neplatných certifikátov nie je uzákonená.

Elektronicky možno podľa MV SR požiadať o občiansky preukaz len pri zmene trvalého pobytu alebo pri skončení časovej platnosti, a to za predpokladu, že podoba tváre a podpis žiadateľa nie sú v informačných systémoch evidované dlhšie ako päť rokov.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM