Zo zahraničia

STOP nekalým praktikám! EÚ zatočí so zavádzajúcim označením produktov nálepkami EKO či BIO

Zavádzajúcemu označovaniu produktov za ekologické či prírodné by malo odzvoniť. Poriadok by mala vniesť nová smernica.

Ilustračný obrázok k článku STOP nekalým praktikám! EÚ zatočí so zavádzajúcim označením produktov nálepkami EKO či BIO
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) schválili smernicu, ktorá zlepší označovanie výrobkov a zakáže používanie environmentálne klamlivých tvrdení. Píše sa to v tlačovej správe zverejnenej na webstránke europarlamentu.

Cieľom smernice, za ktorú zahlasovalo 593 poslancov, 21 bolo proti a 14 sa zdržalo hlasovania, je chrániť spotrebiteľov pred zavádzajúcimi marketingovými praktikami a pomôcť im robiť lepšie rozhodnutia pri nákupe.

STOP klamlivým označeniam

V prvom rade je cieľom nových pravidiel jasnejšie a dôveryhodnejšie označovanie výrobkov tak, že sa zakáže používanie všeobecných environmentálnych tvrdení ako „šetrný k životnému prostrediu“, „prírodný“, „biologicky rozložiteľný“, „klimaticky neutrálny“ alebo „ekologický“, ak by boli uvedené bez dôkazu.

Používanie značiek udržateľnosti sa bude regulovať, a to aj vzhľadom na zmätok spôsobený ich rastúcim počtom a nepoužívaním porovnávacích údajov. V budúcnosti budú v EÚ povolené len značky udržateľnosti založené na oficiálnych systémoch certifikácie alebo zavedené verejnými orgánmi.

Zakážu aj ďalšie tvrdenia

Smernica okrem toho zakáže tvrdenia, že výrobok má neutrálny, znížený alebo pozitívny vplyv na životné prostredie z dôvodu systémov kompenzácie emisií.

Ďalším cieľom nového zákona je výraznejšie zameranie výrobcov a spotrebiteľov na trvanlivosť výrobkov. V budúcnosti musí byť informácia o záruke viditeľnejšia, pričom sa vytvorí nové, harmonizované označenie, ktoré posilní význam výrobkov s predĺženou záručnou lehotou.

Nové pravidlá okrem iného zakážu aj neopodstatnené tvrdenia o trvanlivosti výrobkov, napríklad, že práčka vydrží 5-tisíc pracích cyklov, ak to tak za normálnych podmienok nie je.

Smernicu ešte musí schváliť aj Rada EÚ (členské štáty), potom bude zverejnená v Úradnom vestníku EÚ. Členské štáty budú mať následne 24 mesiacov nato, aby ju transponovali do svojho vnútroštátneho prá­va.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM