Zo Slovenska

Stovky tisíc domácností čaká NÁROČNÁ zima! Za plyn si zrejme poriadne PRIPLATIA

Prichádzajúca zima môže byť náročná hlavne pre domácnosti, ktoré kúria plynom. Stovky tisíc z nich si totiž pravdepodobne výrazne priplatia.

Ilustračný obrázok k článku Stovky tisíc domácností čaká NÁROČNÁ zima! Za plyn si zrejme poriadne PRIPLATIA
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Vyzerá to tak, že 700 až 800-tisíc domácností si od budúceho roka výrazne priplatí za plyn. Informoval o tom portál tvnoviny.sk.

Podľa portálu sa minuli peniaze a nemusia tak stačiť na dotovaný plyn pre každého. Úrady mali preto vytypovať domácnosti, ktoré by zdražovanie nezvládli a sú odkázané na štátnu pomoc.

Regulačný úrad už vypočítal, že už v januári nám hrozí až 110-percentné zdražovanie plynu!

„Na Slovensku je asi 150-tisíc domácností, ktoré veľký cenový skok nevedia zvládnuť, a bolo by to pre ne existenčne neúnosné. Tieto domácnosti sú horúcimi adeptmi na štátnu pomoc,“ píše portál.

Ohrozené domácnosti

Na výpočtoch mali pracovať experti z regulačného úradu a viacerých ministerstiev. Za ohrozenú skupinu považujú tie domácnosti, ktorým po zaplatení vody a energií zostane menej než 1,5-násobok životného minima. Príjem prepočítaný na jednotlivých členov domácnosti musí byť zároveň nižší ako príjem polovice všetkých domácností na Slovensku.

„Ak sa pomoc sústredí len na 150-tisíc energeticky chudobných domácností, znamená to, že ďalších 700 až 800-tisíc rodín, ktoré v rodinných domoch kúria plynom, si od budúceho roka výrazne priplatí,“ dodávajú tvnoviny.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM