Aktualizované ESL Správy Zo Slovenska

Strana Za ľudí si už zvolila nového lídra. Vyhrala žena alebo muž?

Na dnešnom sneme strany Za ľudí Andrej Kiska definitívne odišiel do politického dôchodku.

Ilustračný obrázok k článku Strana Za ľudí si už zvolila nového lídra. Vyhrala žena alebo muž?
2
Galéria
Zdroj: TASR

Novou predsedníčkou strany Za ľudí sa na sneme v Trenčianskych Tepliciach stala Veronika Remišová. Podporil ju aj jej predchodca Andrej Kiska, ktorý jej po voľbe pogratuloval.

„Verím, že nové predsedníctvo bude pokračovať v tom, čo sme začali. Že Za ľudí bude stredovou stranou, zaujímavou pre konzervatívcov aj liberálov, pravičiarov i ľavičiarov. Že bude aj naďalej ponúkať odbornosť a kvalitných ľudí,“ uviedol Andrej Kiska s tým, že, dnešným dňom v politike končí, ale kedykoľvek je ochotný poskytnúť pomoc alebo radu.

Európska stredová strana

Nová líderka Za ľudí Veronika Remišová poďakovala Andrejovi Kiskovi.

„Bez neho by tu nik z nás nebol. Máme skvelý tím a ľudí v regiónoch. Chem aby sa jeho vízia naplnila. Za ľudí má byť modernou európskou stredovou stranou, rozumnou a slušnou silou v politike. Sme jediná alternatíva tohto typu a verím, že budeme rásť,“ povedala Veronika Remišová.

Podpredsedovia

Snem zvolil aj podpredsedov. Svoje posty obhájili Juraj Šeliga, Jana Žitňanská, Vladimír Ledecký a Michal Luciak. K nimi pribudli aj tri nové podpredsedníčky. Ide o ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú a poslankyne parlamentu Vieru Leščákovú a Miriam Šutekovú.

Profil Veroniky Remišovej

Veronika Remišová sa narodila 31. mája 1976 v Žiline. Skončila magisterské a doktorandské štúdium v umeleckom odbore divadelné umenie na Vysokej školu múzických umení v Bratislave. Absolvovala tiež odbor audiovizuálnej komunikácie na Sorbone v Paríži a bruselskú College d'Études Interdiscipli­naires.

Desať rokov pracovala v Európskej komisii v Bruseli, kde mala na starosti európsky program pre mládež a vzdelávanie. Po návrate na Slovensko sa venovala pedagogickej činnosti a začala sa angažovať v mimovládnom sektore.

Do politiky vstúpila najskôr na komunálnej úrovni. V rokoch 2014 až 2018 bola poslankyňou miestneho zastupiteľstva bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. V roku 2014 kandidovala za hnutie OĽANO vo voľbách do Európskeho parlamentu, ale zvolená nebola.

O dva roky neskôr, v marci 2016, sa stala líderkou koalície OĽANO-NOVA v parlamentných voľbách. Po Igorovi Matovičovi a Danielovi Lipšicovi získala tretí najväčší počet preferenčných hlasov (71.618) a stala sa poslankyňou Národnej rady SR.

V polovici júna 2019 však oznámila svoj odchod z poslaneckého klubu OĽANO a prestúpila do formujúcej sa strany Za ľudí. Na ustanovujúcom sneme strany ju 28. septembra 2019 delegáti zvolili za podpredsedníčku strany.

Veronika Remišová hovorí plynule po anglicky, francúzsky a po španielsky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM