Politika

Strany si za výsledky volieb rozdelia takmer 12 miliónov eur! Kto dostane najviac?

Príspevok si rozdelí desať strán a jedna koalícia, ktoré vo voľbách dosiahli aspoň tri percentá hlasov.

Ilustračný obrázok k článku Strany si za výsledky volieb rozdelia takmer 12 miliónov eur! Kto dostane najviac?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Politické strany dostanú v tomto roku za výsledky minuloročných parlamentných volieb príspevok celkovo vo výške 11,7 milióna eur.

Delenie miliónov

Príspevok si rozdelí desať strán a jedna koalícia, ktoré vo voľbách dosiahli aspoň tri percentá hlasov. Vyplýva to z údajov, ktoré poskytlo Ministerstvo financií (MF) SR. Príspevky za voľby sa stranám vyplácajú postupne každý rok počas štvorročného volebného obdobia.

Najviac peňazí získa OĽANO, a to 3,34 milióna eur. Nasleduje Smer-SD s 2,49 milióna eur, za ním Sme rodina s 1,2 milióna eur a ĽSNS dostane 1,18 milióna eur. SaS získa v tomto roku vyše 915-tisíc eur a Za ľudí viac ako 847-tisíc eur.

Príspevok dostanú aj subjekty, ktoré sa do parlamentu nedostali, ale získali viac ako tri percentá hlasov. Progresívne Slovensko a Spolu, ktoré šli do volieb v koalícii, získajú spolu 548 129 eur. KDH dostane 366.090 eur, Maďarská komunitná spolupatričnosť 307 567 eur, SNS takmer 249-tisíc eur a Dobrá voľba takmer 241-tisíc eur.

76 miliónov eur

„Ministerstvo financií SR vypláca príspevky na činnosť a mandát politickým stranám a hnutiam v roku 2021 priebežne podľa toho, ako si strany splnia svoje zákonné povinnosti. Ide o oznámenie čísla účtu či predloženie výročnej správy štátnej komisii pre voľby,“ uviedol tlačový odbor rezortu financií.

Celkovo si politické subjekty za volebné obdobie 2020 až 2024 rozdelia štátny príspevok v sume viac ako 76 miliónov eur. Príspevok sa rozdelil na štyri časti, ktoré sa vyplácajú každý rok.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM