Monika Hanigovská Magazín

Stratiť sa v lese môžete aj vy! Príručka prežitia vám môže zachrániť ŽIVOT

Len nedávno všetky slovenské, české a nemecké médiá informovali o stratenom dievčatku. Poradíme vám, čo robiť, ak sa ocitnete v podobnej situácii.

Ilustračný obrázok k článku Stratiť sa v lese môžete aj vy! Príručka prežitia vám môže zachrániť ŽIVOT
Zdroj: pixabay.com

Počas októbra sa výlet istej rodiny v českých horách premenil na nočnú moru. Boli to deti, ktoré sa v ňom postupne stratili. Les pohltil osemročnú Juliu, jej brata a aj bratranca. Chlapcov našli, no dievčatko objavili až po dvoch dňoch.

Aj vy sa môžete dostať do podobnej situácie.

Redakcia Dnes24.sk za vás zisťovala, čo robiť najlepšie, ak sa v lese predsa len stratíte. Obrátili sme sa preto na Slovenský skauting, ktorý patrí medzi najväčšie výchovné organizácie pre deti a mládež na našom území, a v lese sú skoro ako doma.

Matej Čulák, Peter Nather a Peter Linek z tejto organizácie pre vás pripravili akúsi príručku prežitia, ktorá vás prevedie od dobrej prípravy až po situácie, keď vám nebude všetko jedno.

Príprava je dôležitá

Nepodceňujte lokalitu vášho výstupu či výletu. Nestačí vám poznať len názov a začiatok či koniec cesty. „Najlepšie, čo môžeš urobiť, je, nestratiť sa, a ísť do prírody pripravený,“ to nám ako prvé prízvukujú členovia skautingu. Ako sa vopred pripraviť?

„Prezrite si dopredu mapu oblasti, kam idete a sústreďte sa najmä na to, aké sú tam orientačné body, turistické trasy a cesty, aká je členitosť terénu, poloha ľudských obydlí,“ informujú nás a jedným dychom dodávajú, že potom, ako si naplánujete lokalitu, nemali by ste zabudnúť ani na ďalšie nevyhnutnosti.

Aké? „Nepodceňte základnú výstroj ako baterka, zápalky, nožík, fľaša na vodu, úrazová lekárnička a taktiež oblečenie, ktoré má byť prispôsobené podľa predpovede počasia a nezabudnite si so sebou vziať dostatok vody a jedla,“ opisujú ďalej.

Pred odchodom nevynechajte ani posledný krok. „Informujte niekoho blízkeho, kam idete a kedy sa asi vrátite,“ radia skauti.

Teraz však to najdôležitejšie – čo ak sa v lese stratíte a musíte v ňom nocovať? Článok pokračuje na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM