Monika Hanigovská Magazín

Odborník na šelmy: Medveď na vás nemusí hneď zaútočiť. TAKTO sa správajte!

Čo robiť preventívne pred vstupom do lesa a čo v prípade, ak sa s ním stretnete zoči-voči? Odpoveď vás možno prekvapí!

Ilustračný obrázok k článku Odborník na šelmy: Medveď na vás nemusí hneď zaútočiť. TAKTO sa správajte!
9
Galéria
Zdroj: www.pixabay.com / CC0 1.0

Medveď hnedý je pánom našich hôr. Je to zároveň najväčšia šelma na našom území, ktorú by v prírode nechcel stretnúť asi nikto. Napriek tomu o týchto cicavcoch v poslednom období počujeme akosi viac.

Do pozornosti sa dostali nedávno najmä potom, čo ich obyvatelia niektorých oblastí spozorovali mimo svojho prirodzeného prostredia.

Naša redakcia Dnes24 sa preto obrátila priamo na odborníka. Chceli sme najprv vedieť, ako sa proti nim ubrániť a chrániť, no britský zoológ Robin Rigg žijúci na Slovensku zo Spoločnosti pre výskum, vzdelávanie a spolužitie s prírodou (SWS) prezradil pre náš spravodajský portál podstatne viac.

Typy útokov

Odborník sa venuje problematike dlhodobo. Prípady, ako sú útoky medveďov na človeka, pozoruje s kolegom na našom území už od roku 1998. „Porozprávali sme sa s obeťami, navštívili sme miesta, kde k nim prišlo, analyzovali sme okolnosti. Veľkú väčšinu prípadov možno charakterizovať ako náhle strety na krátku vzdialenosť, keď sa podobne ako človek zrejme zľakne aj medveď, bráni sa útokom, respektíve medvedica chráni svoje mladé,“ vysvetlil nám.

„Druhý typ útoku môže nastať vtedy, keď je zviera zvyknuté na ľudí a snaží sa od nich získať potravu – takýto medveď sa môže správať agresívne,“ prezradil zoológ.

Prevencia

Chceli sme vedieť, čo teda robiť pri stretnutí s touto divou zverou. Kričať, utekať, zostať v pokoji? „Stretnúť medveďa ešte neznamená, že na vás zaútočí. Prevažná časť zranení je spôsobená tým, že reaguje v sebaobrane, pretože sa cíti ohrozený. Prevencia preto spočíva hlavne v tom, aby sme sa nedostali do kritických situácií a nevyprovokovali jeho útok.“

A jeho odporúčanie v prípade, keď ho uvidíte? Máte zostať stáť. Nekričte, no zhodnoťte vzniknutú situáciu!

„Aj stretnutia na krátku vzdialenosť zriedkavo vedú k útoku, medveď častejšie utečie. Ak je bližšie ako povedzme 100 metrov a neodchádza, treba pomaly ustupovať, zväčšovať medzi človekom a zvieraťom vzdialenosť, ale nebežať,“ upozorňuje nás vedec.

Vedeli ste aj o tomto?

Čo robiť predtým

Aké najúčinnejšie opatrenia je možné urobiť vopred? „V lese a okolí si dávať pozor. Keď je viditeľnosť obmedzená, pomôže rozhovor a pískanie. Medvede o nás vtedy dopredu vedia a spravidla sa nám vyhnú. Obzvlášť pozorní musíme byť v hustom poraste, na miestach s hojnosťou lesných plodov, pri zdochlinách, zlej viditeľnosti alebo počuteľnosti.“ vysvetľuje.

Zbystriť máme aj vtedy, keď kráčame oproti vetru.

A čo ďalej?

Zoológa zaoberajúceho sa veľkými šelmami, ich manažmentom a spolužitím s ľuďmi sme sa opýtali aj na spoločnú budúcnosť. Máme si viac zvykať na ich prítomnosť? „Podľa dostupných údajov na Slovensku rastie populácia medveďov, logicky je tu aj šanca, že sa s nimi stretneme. Samozrejme to súvisí aj s tým, že ako často ľudia chodia do oblastí, kde sú medvede a ako sa tam správajú.“

„Na druhej strane je riziko zranenia veľmi malé. Aby sme to uviedli na pravú mieru, v období 1998–2020 sa nimi na Slovensku zranili v priemere traja ľudia ročne, a to z veľkého množstva ľudí, ktorí žijú, pracujú alebo dovolenkujú v slovenských horách. Poznávaním medveďov a pomocou bezpečnostných opatrení môžeme minimalizovať riziko,“ informuje nás na záver.

Chystáte sa spoznávať okrem okrem našej prírody aj zahraničie? Viac o podmienkach cestovania a aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Všetko dôležité zo Slovenska

FOTO: Medvede stretávame častejšie aj mimo lesov
9
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM