Správy Rôzne

Stravovacie zariadenia musia byť pri použití vajec opatrné: Prebehli stovky kontrol

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS), ktorá spadá pod rezort pôdohospodárstva, spravila od začiatku augusta viac ako 300 kontrol na prítomnosť fipronilu vo vajciach, v spracovaných vajciach a potravinárskych výrobkoch.

Ilustračný obrázok k článku Stravovacie zariadenia musia byť pri použití vajec opatrné: Prebehli stovky kontrol
Zdroj: TASR

Kontroly prebiehali podľa agrorezortu od fariem, cez maloobchod, distribučné sklady či pekárne a výrobne majonéz.

Fipronil objavili u distribútora v Bratislave, vo Vrbovom, v luxusných hoteloch v Bratislave a v pečivárňach v Prešove. Všetky výrobky sa stiahli z trhu a zlikvidovali. „Keďže mnohí majú pocit, že fipronilová kauza sa nás netýka, lebo už skončila, opak je pravdou,“ zdôraznila ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

V kontrolách sa totiž podľa jej slov pokračuje aj naďalej. „Vzhľadom na to, že vajcia sa dajú skladovať, sušené zmesi sa dajú skladovať a ich doba trvanlivosti je veľmi dlhá, nachádzame ešte aj dnes v našich prevádzkach vajcia, zmesi a výrobky s obsahom fipronilu, preto sme kontroly ešte neskončili,“ opísala šéfka agrorezortu.

Vyzvala preto spotrebiteľov, ale aj gastrozariadenia, aby boli pri nákupe vajec či zmesí z nich opatrní. Aby kontrolovali dodávateľov a dodávky vajec a žiadali dokumenty, ktoré svedčia o tom, že vajcia neobsahujú fipronil.

Kým doteraz sa pri nálezoch fipronilu vo vajciach tieto výrobky stiahli z trhu a zlikvidovali, ŠVPS upozorňuje, že môže začať rozdávať aj pokuty. „Tým, že na to stále upozorňujeme, majú si to zabezpečiť tak, že takýto tovar už na Slovensko nedovezú,“ uviedol ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš. Sankcie podľa neho vždy závisia od individuálneho posúdenia, či to dané subjekty robili ciele, alebo boli podvedené. Pokiaľ sa to však podľa Bíreša kvalifikuje ako priame ohrozenie spotrebiteľa, pokuta môže byť v státisícoch eur.

Matečná pritom upozornila, že cena takto vykonávaných kontrol nie je nízka a možno sa obráti na ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). „Najskôr sa pozrieme na vlastné zdroje, aby som zase nestrašila, že budeme opäť žiadať nejaké obrovské množstvo peňazí,“ dodala Matečná. Náklady sa však podľa jej slov pohybujú v desiatkach tisíc eur, a teda nejde o obrovské sumy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM