Rôzne

Študenti môžu žiadať o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania: Zmenili sa podmienky

Pokiaľ študenti potrebujú na svoje štúdium peniaze, môžu podať žiadosť o poskytnutie pôžičky z Fondu na podporu vzdelávania. Úroková sadzba bola stanovená na tri percentá.

Ilustračný obrázok k článku Študenti môžu žiadať o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania: Zmenili sa podmienky
Zdroj: TASR

Študenti už môžu predkladať žiadosti o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania (FNPV). Na pôžičky pre študentov sú vyčlenené finančné prostriedky celkovo vo výške 2 700 000 eur. Informovala o tom Lenka Slezáková z FNPV.

Pre akademický rok 2017/2018 bola výška úrokovej sadzby stanovená na tri percentá. Študenti si môžu požiadať o pôžičky vo výške od 500 eur do 2300 eur, študenti III. stupňa vysokoškolského štúdia maximálne do 4500 eur. Pôžičky musia byť zabezpečené prostredníctvom ručenia – vyžaduje sa jeden ručiteľ.

Novelou zákona o Fonde na podporu vzdelávania pribudli termíny na predkladanie žiadostí o pôžičku, prvý termín je do 15. septembra, druhý termín do 31. októbra. „Čiastočne sa zmenili aj podmienky poskytovania pôžičiek pre študentov. Pribudli kritéria slúžiace na uprednostnenie žiadateľov ako uprednostnenie žiadateľa, ktorý je rodičom nezaopatreného dieťaťa, alebo uprednostnenie žiadateľa, ktorý je nezaopatreným dieťaťom, ktorému zomrel rodič alebo osvojiteľ,“ vysvetlila Slezáková.

Kritéria na uprednostnenie žiadostí o pôžičku sa už neposudzujú v rámci zákonného poradia kritérií, ale fond uprednostní žiadateľa, ktorý spĺňa súčasne najviac kritérií na uprednostnenie.

Na pôžičky pre študentov sú v akademickom roku 2017/2018 vyčlenené finančné prostriedky celkovo vo výške 2 700 000 eur, z toho na žiadosti doručené do 15. septembra vo výške 900 000 eur a na žiadosti doručené do 31. októbra vo výške 1 800 000 eur. Detailné informácie o podmienkach poskytovania pôžičiek sú zverejnené na www.fnpv.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM