ELA Správy Rôzne

Sú pred nami POSLEDNÉ horúce dni tohto leta? Predpoveď naznačuje, na čo sa máme pripraviť

Po vlne búrlivého a dusného počasia, ktoré sme na našom území zažívali uplynulé dni, prichádza zmena.

Ilustračný obrázok k článku Sú pred nami POSLEDNÉ horúce dni tohto leta? Predpoveď naznačuje, na čo sa máme pripraviť
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Úvod nasledujúceho týždňa budú zrejme sprevádzať teploty okolo 30 a viac stupňov Celzia, len na severe bude lokálne aj chladnejšie.

Ešte bude horúco

Pre väčšinu Slovenska platia v pondelok (21. 8.) popoludní výstrahy prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami.

Výstraha druhého stupňa platí pre Bratislavský kraj a väčšinu Nitrianskeho a Trnavského kraja. Teploty tu môžu dosahovať až 35 stupňov Celzia.

Pre Banskobystrický, Trenčiansky a Košický kraj platia výstrahy prvého stupňa. Podľa SHMÚ tu môžu teploty dosahovať 33 až 34 stupňov Celzia.

V závere týždňa sa má zas ochladiť. Konštatuje to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Od pondelka nás čaká krásne, slnečné počasie s teplotami, ktoré budú každým dňom stúpať. Ako sa stred tlakovej výše dostane postupne za naše územie, tak od juhozápadu sa bude zintenzívňovať príliv veľmi teplého vzduchu.

„V prvej polovici týždňa sa maximálne denné teploty budú na našom území pohybovať od +27 do +34 °C, no od stredy je riziko, že teploty v najteplejších regiónoch Slovenska presiahnu aj hranicu +35 °C,“ informuje iMeteo.sk.

Vrchol leta?

Budúci týždeň by sa tak mal niesť v znamení slnečného a teplého počasia. Jeho druhá polovica, zrejme niekedy v piatok alebo v sobotu však prinesie do našej oblasti výrazný zlom.

Záver týždňa totiž bude v znamení početných prehánok a búrok, ktoré môžu byť aj intenzívne. Po nich budú teploty postupne klesať a numerické modely naznačujú, že takto teplo, ako bude budúci týždeň už tento rok nemusí byť.

Vyhliadka naznačuje dlhodobý pokles priemernej teploty. „Keďže obdobie meteorologického leta končí na konci augusta, tak môžeme povedať, že celkom s určitosťou nás čakajú posledné "tridsaťpäťky“ tohto leta. Tie sa síce môžu objaviť aj v septembri, no ich pravdepodobnosť je malá," dodáva iMeteo.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM