Magazín

Máte pocit, že vo všetkom doslova horíte? Vyskúšajte oblečenie s CHLADIVÝM efektom

Lepí sa na vás oblečenie a pot? Prestaňte sa cítiť nekomfortne a skúste si zaobstarať tieto kúsky.

Ilustračný obrázok k článku Máte pocit, že vo všetkom doslova horíte? Vyskúšajte oblečenie s CHLADIVÝM efektom
Zdroj: TASR

Aj vy prepotíte počas horúceho leta veľmi rýchlo oblečenie? Necítite sa vo svojich outfitoch akosi príjemne? Existujú materiály, v ktorých sa budete cítiť oveľa lepšie. Viac prezradila známa česká dizajnérka.

Chladivá úľava

Skúste si zaobstarať aspoň jeden kúsok z hodvábnej látky. „Je to skvelý materiál. V lete nás ochladí, v zime zahreje, vyzerá navyše luxusne a krásne,“ vysvetlila pre český Blesk návrhárka Eliška Tomková.

Hodvábne šaty či tričká oceníte aj pre iné vlastnosti. Látku si pochvaľujú i ľudia s problematickou pokožkou. Vlákno obsahuje serín, ktorý pôsobí antibakteriálne. Hodvábne tričká zoženiete aj pre pánov a deti.

Takmer zabudnutý ľan

Ľanové tkaniny využívali naši predkovia už v minulosti. Je to materiál, ktorý účinne bojuje proti teplu. Ľan poskytuje chladiaci efekt, odvádza vlhkosť, nepohlcuje prach, je to extrémne priedušný a zároveň pevný materiál. Mínusom je krčivosť materiálu.

„Priznám sa, že som ho dlho vôbec v šatníku nemala. Teraz mám ľanové šaty, ktoré mi pristanú. Vždy ma všetci v nich chvália a ja sa cítim dobre. Ale dlho okolo nich chodím a hovorím si: Mám si ich vziať? Nemám si ich vziať? Pretože ľan všeobecne ku mne veľmi nepasuje,“ priznala sa návrhárka. Eliška Tomková nedá dopustiť na hodváb a bavlnu pre hladšiu štruktúru a ľahšiu starostlivosť.

Ak vám však neprekáža častejšie žehlenie, je možné, že tento materiál si počas leta veľmi rýchlo obľúbite. Nebojte sa ukázať svoj ľanový kúsok v spoločnosti, krčivosť nie je žiadnym prehreškom.

Nebojte sa vlny

Vlna sa spája najmä so zimou, ale do svojho šatníka ju môžete pridať aj počas leta: „V lete rada nosím vlnené nohavice z úplne tenučkej vlny a sú veľmi príjemné, chladivé, vzdušné. Ale aj vlnený kabátik, pretože nie vždy sú tridsiatky, tak vtedy ten vlnený kabátik prehodíte cez ramená a krásne vás vďaka termoregulácii zahreje,“ dodala dizajnérka. V lete si doprajte najmä voľnosť, vzdušnosť. Nechajte pokožku dýchať, nebude vám tak teplo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM