Zo Slovenska

Súčasná podoba rodičovského dôchodku KONČÍ! Ľudia si budú môcť vybrať, KOMU pomôžu

Rodičovské dôchodky sú tu s nami iba niekoľko mesiacov, no už ich čaká výrazná zmena. Vyplácať sa budú na úplne inom princípe.

Ilustračný obrázok k článku Súčasná podoba rodičovského dôchodku KONČÍ! Ľudia si budú môcť vybrať, KOMU pomôžu
Zdroj: Pexels.com , Unsplash.com

Rodičovský dôchodok čaká veľká zmena. V podobe, v akej ho poznáme dnes, skončí už od začiatku budúceho roka. Ako na utorkovej (7. novembra) tlačovej konferencii uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš, po novom budú môcť deti rodičom pomáhať už iba poukázaním časti zaplatenej dane z príjmu a nie formou odvodov do sociálneho poistenia.

Existovali len dve možnosti

Minister povedal, že aktuálne pociťujú obrovský tlak odbornej verejnosti na zrušenie rodičovského dôchodku: „Rodičovský dôchodok zakotvuje ústava. Teda my ho zrušiť nemôžeme, ale ani nechceme.“

Podľa Erika Tomáša ústava umožňuje dva spôsoby, akými môžu deti prispievať rodičom na dôchodok. „Cez odvody do sociálneho poistenia alebo cez časť daní. Rozhodli sme sa pre tú druhú cestu,“ vysvetlil šéf rezortu práce.

Budú sa musieť rozhodnúť

Ako to teda bude fungovať? „Konkrétne, deti budú môcť prispieť svojim rodičom z tých známych dvoch percent daní z príjmov fyzických osôb. Toto je naše rozhodnutie,“ prezradil Erik Tomáš.

Ministerstvo chce takýmto spôsobom ušetriť 315 miliónov eur, ktoré použije na vyplácanie sľúbených 13. dôchodkov.

Podľa Tomáša si tak ľudia budú môcť vybrať, či svoje „dve percentá“ pošlú organizáciám a združeniam ako doteraz alebo nimi prispejú rodičom na dôchodok. Zároveň však rozumie, že nový systém sa nebude páčiť občianskym združeniam a mimovládnym organizáciám, keďže „Pre nich sú tieto dve percentá zaujímavým príspevkom.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM