Aktualizované Krimi

Súd prepustil Alenu Zsuzsovú na slobodu, ale iba na pár minút, FOTO

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku prepustil vo štvrtok Alenu Zsuzsovú na slobodu.

Zdroj: TASR

Alenu Zsuzsovú obžalovanú v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka prepustili po štvrtkovom oslobodzujúcom rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby v Leopoldove. Vzápätí ju opäť zadržali policajti. Ako obvinená a obžalovaná figuruje aj v prípadoch ďalších vrážd.

Alena Zsuzsová je ako sprostredkovateľka obžalovaná v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Exprimátora zavraždili 9. júla 2010 pred jeho domom.

Okrem toho je obvinená aj z príprav vrážd prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica.

Málo dôkazov

Alenu Zsuzsovú zadržalo policajné Lynx Commando 28. septembra 2018 v dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne. Následne 30. septembra 2018 bola ako obvinená vzatá do väzby.

Senát ŠTS v Pezinku vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej obžalovaných Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú.

Obžalovaného Tomáša Szabóa súd uznal vinným a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný. Sudkyňa v prípade Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v rozsudku odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, za ktorý boli obžalovaní, spáchali.

Podali odvolanie

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal odvolanie voči rozsudku senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý vo štvrtok oslobodil spod obžaloby Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú, ako aj vo veci odkázania poškodených v otázke náhrad škody na civilný súd.

Sťažnosť podali aj zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic a zástupca poškodenej Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica.

Daniel Lipšic povedal, že o výsledku dnešného pojednávania vedel už včera večer. „Som presvedčený o tom, že obžaloba ponúkla takú sieť nepriamych dôkazov, ktorá postačovala na rozhodnutie o vine, no pre časť senátu nepostačovala,“ uviedol Lipšic.

„Prehrali sme bitku, ale vojnu sme neprehrali,“ vyhlásil po súde prokurátor ÚŠP. Skonštatoval, že v rámci jeho praxe to nie je prvý prípad, keď boli aj v iných sledovaných kauzách obžalovaní oslobodení.

„Je to jednoducho jeden z rozsudkov, kde sme neboli v prvom kole úspešní,“ poznamenal prokurátor. Myslí si, že predložené dôkazy boli dostatočné na odsúdenie.

Verí, že Najvyšší súd SR rozsudok zruší a vráti vec späť na ŠTS. Avizuje, že budú aj v odvolaní navrhovať, aby sa venovala pozornosť aj ďalším novým dôkazom. V pondelok 31. augusta totiž prokurátor podal nový návrh na dokazovanie. Malo ísť o dôkaz proti Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej. Týkať sa mal mobilného telefónu obžalovanej.

ŠTS prepustil Alenu Zsuzsovú z väzby na slobodu
4
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM