Aktualizované Politika

Sulík by chcel otvoriť prevádzky: Nečakajme, kým sa zruinuje celá ekonomika!

Počet hospitalizovaných pacientov klesol. Minister hospodárstva si myslí, že by sa Slovensko malo opäť začať riadiť covid automatom.

Ilustračný obrázok k článku Sulík by chcel otvoriť prevádzky: Nečakajme, kým sa zruinuje celá ekonomika!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Počet pacientov s ochorením COVID-19 v slovenských nemocniciach klesol po dlhej dobe pod 3 000, a preto sa treba vrátiť ku COVID automatu a otvoriť prevádzky.

Vyhlásil to minister hospodárstva a líder koaličnej SaS Richard Sulík s tým, že vláda COVID automat „vypla“ pri náraste hospitalizovaných nad 3 200.

„Nečakajme, kým sa zruinuje úplne celá ekonomika, ľudia si vedia dávať pozor,“ podotkol Sulík.

Pod 3-tisíc

Ministerstvo zdravotníctva v sobotu informovalo, že počet pacientov v nemocniciach klesol po dlhej dobe pod 3 000.

„V nemocniciach je presne 2 999 hospita­lizovaných ľudí s ochorením COVID-19. Na jednotke intenzívnej starostlivosti a oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny je 545 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 284 osôb,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Nemocnice pred kolapsom

COVID automat ako systém pre monitorovanie vývoja epidémie a prijímanie protiepidemických opatrení v závislosti od intenzity šírenia nového koronavírusu bol koncom novembra pozastavený, keďže v SR začal platiť na 90 dní núdzový stav a aj zákaz vychádzania.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v tom čase rozhodnutie vlády zdôvodnil tým, že nemocnice sú pre množstvo hospitalizovaných s ochorením COVID-19 pred kolapsom a pľúcne ventilácie v nich sú obsadené na 100 percent.

Prečítajte si tiež

Ministerstvo zdravotníctva naďalej žiada o trpezlivosť, aj keď počet pacientov s ochorením COVID-19 v slovenských nemocniciach klesol pod 3 000, aktuálne je ich 2 999. Rezort tak reagoval na ministra hospodárstva a lídra SaS Richarda Sulíka, ktorý na základe aktuálnej štatistiky hospitalizovaných volá po zapnutí COVID automatu a otvorení prevádzok.

Prosia o trpezlivosť

Ministerstvo poukazuje na blížiace sa vianočné sviatky, počas ktorých sa čiastočne uvoľnili opatrenia, ale aj na štyri potvrdené prípady variantu omikron na Slovensku. „Kľúčové pre vývoj epidemiologickej situácie v krajine v súvislosti s ďalšími opatreniami bude sviatočné a medzisviatočné obdobie, rovnako tak prelom rokov,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Následne na základe epidemiologickej situácie sa podľa nej zodpovedne vyhodnotí ďalší postup.

Rezort zdravotníctva deklaruje, že rozumie požiadavkám sektorov, no zároveň prosí o trpezlivosť a zodpovednosť v dodržiavaní opatrení. „V novom roku následne situáciu spoločne s odborníkmi, ako aj členmi vlády SR vyhodnotíme a budeme informovať o ďalších krokoch,“ poznamenala Eliášová. Naďalej podľa nej platí, že najúčinnejším nástrojom v boji s pandémiou ochorenia COVID-19 je očkovanie a zodpovedné dodržiavanie protipandemických opatrení.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM