Svet Zo zahraničia

Summit Kima s Putinom: Bavili sa o riešení sporného jadrového programu KĽDR

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že viedol "veľmi zmysluplné" rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým sa vo štvrtok stretol po prvýkrát pri meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe. Informovali o tom svetové tlačové agentúry AFP, DPA a AP.

Ilustračný obrázok k článku Summit Kima s Putinom: Bavili sa o riešení sporného jadrového programu KĽDR
6
Galéria
Zdroj: TASR

„Práve sme mali veľmi zmysluplnú výmenu názorov na otázky obojstranného záujmu,“ uviedol Kim po takmer dvojhodinovom rokovaní s Putinom medzi štyrmi očami. „Ďakujem vám za skvele strávený čas a dúfam, že naše rokovania budú pokračovať rovnako plodným a konštruktívnym spôsobom,“ povedal Putinovi podľa citátu prevzatého z ruskej agentúry TASS.

V podobnom duchu sa vyjadril aj ruský prezident, ktorý si podľa vlastných slov vymenil s Kimom „názory na to, čo by sa malo urobiť na zlepšenie situácie“ okolo sporného jadrového programu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Podľa Kima boli predmetom diskusie „spôsoby mierového urovnania“ konfliktu na Kórejskom polostrove.

„Hovorili sme (aj) o histórii našich medzištátnych vzťahov, súčasnej situácii a vyhliadkach na rozvoj našich bilaterálnych väzieb,“ povedal Putin po úvodných rozhovoroch, ktoré trvali dlhšie ako sa pôvodne očakávalo.

Po rozhovoroch severokórejského a ruského lídra medzi štyrmi očami má nasledovať rokovanie v širšom formáte – za účasti ďalších vysokopostavených predstaviteľov oboch krajín.

Dejiskom vôbec prvého summitu Kim – Putin je Ďalekovýchodná federálna univerzita na Ruskom ostrove pri Vladivostoku. Okrem možností politického a diplomatického riešenia jadrového problému na Kórejskom polostrove majú lídri rokovať o bezpečnosti v severovýchodnej Ázii ako takej a stave severokórejsko-ruských bilaterálnych vzťahov. Podpis žiadnych dokumentov ani spoločného vyhlásenia sa neplánuje.

Putin ešte pred stretnutím vyjadril presvedčenie, že Kimova návšteva v Rusku pomôže vyriešiť situáciu na Kórejskom polostrove. Povedal tiež, že víta úsilie Pchjongjangu o normalizáciu vzťahov s Južnou Kóreou a Spojenými štátmi.

„Myslím, že to bude veľmi užitočné stretnutie pri rozvíjaní vzťahu medzi týmito dvoma krajinami, ktoré majú dlhé priateľstvo a históriu, smerom k stabilnejšiemu a zdravšiemu,“ povedal Kim v úvode rokovania.

Vo Vladivostoku sa začal summit Kim-Putin
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM