Anna Humbert Regióny

„Švajčiarsky Paríž“ - kúzlo jazera alebo ako sa ľudom žije v Ženeve

Veľa z nás v lete mení destinácie, dovolenkový čas a teplo nás lákajú k vode, za slniečkom alebo na hory a vrchy, trošku si vydýchnuť, oddýchnuť a prečistiť si hlavu. Destináciu som nedávno zmenila aj ja a od impozantnej Seiny som sa presunula k čarovnému Lemanskému jazeru.

Ilustračný obrázok k článku „Švajčiarsky Paríž“ - kúzlo jazera alebo ako sa ľudom žije v Ženeve
Zdroj: Anna Humbert

Ženeva prišla ku mne, alebo ja som prišla do Ženevy? Každopádne sme sa našli nečakane a (zatiaľ) sa nám obidvom spolunažívanie páči. Prijala ma srdečne a slnečne. A prekvapuje ma krásou, podobne ako ja, sa ju snažím zásobovať mojou kuriozitou a objavovať jej krásy. Švajčiari z iných častí krajiny vraj toto mestečko pri jazere prezývajú pejoratívne „švajčiarsky Paríž“. Kozmopolitný nádych a multikultúrne prostredie sú tu Parížu vskutku veľmi podobné. Centrum svetového biznisu, metropola bánk, farmaceutického priemyslu a všadeprítomných hodiniek.

Pokoj tu však panuje kráľovský. Stres tu veľmi nepoznajú a v tom sa veru Parížu ženeva vôbec nepodobá. Prvé čo vás po príchode zo smogom zaplaveného Paríža zaskočí, je to, ako dobre sa tu dýcha. Možno si poviete – hlúpy detail ak človek žije pod nádherným Čergovom obklopený lesmi a prírodou. Sama som však najskôr pozabudla na výhody čistého vzduchu v pľúcach. Následne zbadáte kryštálovú vodu v jazere, elegantné labute a rodiny kačiek plávajúce na jeho hladine vám istotne, podobne ako mne, pohladia dušu a vykúzlia úsmev na tvári. V údolí s výhľadom na Mont Blanc sa človek naozaj cíti v bezpečí. Nikto sa tu nenáhli, neuteká na metro ani nepredbieha na eskalátore. Ľudia sa na vás na prechode usmejú, v obchode vám pozdravia a v pekárni poďakujú.

Prechádzajúc mestom identifikujete za pár minút aj päť odlišných jazykov. Veď len verejné nápisy sú vždy preložené povinne do francúzštiny, nemčiny a taliančiny. Švajčiarsko má multikulturalizmus vo svojej DNA. Nielen svojou neutralitou sa stalo sídlom United Nations a jeho organizácií. Rešpekt tu nie je len pojmom, ale každodennou realitou. Nádherné jazero a blízke hory ponúkajú nespočetné množstvo možností na šport.

Prebehnite sa po brehu a až vám bude horúco, skočte si na pár dĺžok do priezračnej vody predtým, než budete pokračovať v dennej rutine. V centre mesta je k dispozícii umelá pláž Bains des Paquis, kde si môžete denne v spoločnosti labutí zaplávať, vyliezť na umelú stenu, porozmýšľať na paddle boarde alebo prenajať loď a užívať si len tak vietor vo vlasoch. Každý deň v týždni sa toto miesto stáva „meeting pointom“ rodín, priateľov i turistov, užívajúcich si slniečko a vodu s výhľadom takmer ako v ostrovnatom Chorvátsku.

Dobre a na ženevské pomery pomerne lacno, vám tam uvaria a ponúknu i masáže, kúpeľ hammam či kurzy salsy. Ženeva nemá limity pre aktívnych ľudí. Pozýva vás žiť zdravo, spokojne a vyrovnane. Kvalita života má samozrejme svoju cenu a tá je v švajčiarskych frankoch občas odstrašujúca, avšak blízkosť lacnejšieho Francúzska, vzdialeného len na 10 minút autom, ponúka príjemnú alternatívu k nákladnému mestskému životu.

Ako ste teda pochopili, v dohľadnej dobe vás už nebudem lákať len do jednej metropoly, ale rovno do dvoch a aj napriek tomu, že najlepšie je samozrejme pod Čergovom kde majú Birell, borovičku a rezne, rozhodne sa oplatí občas zmeniť destináciu a otvoriť dvere novým skúsenostiam a zážitkom. Prajem teda krásne leto a krásne dovolenky, vietor vo vlasoch, slnkom líznuté plecia a úsmev na tvári.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM