MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako sa Fico s Pellegrinim znovu skamarátili

Aj české médiá si všímajú petíciu za vypísanie predčasných volieb na Slovensku. Upozorňujú, že akcia spojila do jedného šíku strany Hlas a Smer.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako sa Fico s Pellegrinim znovu skamarátili
Zdroj: TASR

Český portál novinky.cz popisuje, ako sa minulý rok s veľkým ohlasom odtrhol Peter Pellegrini od Smeru, pretože sú vraj jeho vzťahy s Robertom Ficom na bode mrazu. Vidina predčasných volieb a opätovného uchopenia moci ich však znovu zblížila.

Spoločná reč

Hoci sa Peter Pellegrini a Robert Fico oficiálne rozkmotrili, pravdou je, že na seba nikdy nenadávali. Stále platí, že sa jeden o druhom vyjadrujú rezervovane, ale so zjavným rešpektom.

Tak to bolo aj pri odštiepení Pellegriniho krídla a vzniku Hlasu. Robert Fico odídencov nazval zradcami a to bolo všetko.

„Moje vzťahy s Ficom sú na bode mrazu. Neviem si predstaviť svoju budúcnosť v politickom tandeme s Robertom Ficom. Sú to dva svety, ktoré spolu nemôžu fungovať,“ pripomínajú novinky.cz Pellegriniho slová z minulosti.

Matovičova vláda, ktorá sa potáca vo vnútorných sporoch a padajúcich preferenciách, však dokázala zmeniť politickú realitu a Fico s Pellegrinim ako starí rivali zjavne našli spoločnú reč.

„Necelý rok po parlamentných voľbách chcú obaja spoločne vyvolať predčasné voľby. Vládnucu koalíciu Igora Matoviča označujú za rozklad štátu na všetkých úrovniach,“ uvádza portál.

Návrat k moci

Hlas aj Smer sa spoločne bránia, že petícia nie je ich dielom, ale ide o apolitickú občiansku iniciatívu, ktorej len pomáhajú.

„Fico pritom povedal, že petičné hárky budú obyvateľom rozosielať poštou a Smer zaplatí poštovné spojené so spätným zaslaním podpísanej petície,“ trefne poznamenáva portál.

Matovičovo hnutie OĽaNO nemá žiadne pochybnosti o tom, že reči o občianskej iniciatíve sú len slabá zásterka. V skutočnosti ide len o snahu týchto dvoch strán vrátiť sa spoločne k moci.

„Je to jasná politická akcia nového a starého Smeru. Snažia sa zneužiť pandemickú situáciu a prísne opatrenia, ktoré sú pre obyvateľov nepríjemné,“ citujú novinky.cz slová šéfa poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šípoša.

Podľa jeho slov tu platí jednoduchá rovnica – predčasné voľby znamenajú prepustenie ľudí, ktorí dlhodobo okrádali Slovensko a teraz sedia vo väzbe.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM