rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Američania zapadli v snehu a mrznú! Slováci vo veľkom šíria nezmysly

Na severe Slovenska vraj zapadol konvoj amerických vozidiel. Je s nimi zle a miestni im nechcú pomôcť, tvrdí najnovší hoax.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Američania zapadli v snehu a mrznú! Slováci vo veľkom šíria nezmysly
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

Američanom želajú smrť a v tisícoch zdieľajú nezmysel, informuje české Forum24 o najnovšom hoaxe, ktorý Slováci šíria na sociálnych sieťach.

Ľudia veria všetkému

Podľa tvrdenia užívateľa, ktorý si hovorí Jan Corona sa na Slovensko hneď po podpise obrannej zmluvy presunuli americké jednotky. „Nečakali však, že na severnom Slovensku je zima v plnom prúde.“ tvrdí. Američania vraj uviazli v hlbokom snehu pri Oravskej Lesnej. Miestni ľudia im odmietajú pomôcť.

Očividný žart by nestál za reč, keby text neprebralo viacero dezinformačných webov. Príspevky dosahujú tisíce zdieľaní a pribúdajú agresivitou nešetriace komentáre. „Zobrať snehovú frézu a ešte ich dobre zasypať, nech vylezú až v máji,“ píše jeden z prispievateľov, ktorý hoaxu naletel.

„Zámerom pôvodného autora bolo skôr pobaviť, avšak dezinformátori si túto fotku požičali a šírili ho ako reálny hoax,“ vysvetľuje slovenská polícia.

Výmysel dopĺňa fotografia zapadnutého vozidla. Obrázok však pochádza z roku 2018 zo Spojených štátov, keď americkí vojaci pomáhali ľuďom odpratávať následky snehovej búrky, upozornila slovenská polícia.

Korčok varoval pred dezinformáciami

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok už skôr hovoril o hystérii, ktorá po schválení dohody s USA nastane. „Demagógom sa podarilo navodiť v spoločnosti obavu, že na základe tejto zmluvy si sem budú môcť vstúpiť americkí vojaci," upozornil. Bez súhlasu parlamentu to nie je možné.

Vzhľadom na to, že vojenské konvoje sa občas presúvajú po krajine, možno očakávať, že podobné výmysly budú pribúdať. Čoskoro sa napríklad v rámci cvičenia Saber Strike 2022 presunie z Nemecka na Slovensko vyše 1 500 vojakov a 700 vozidiel armády USA.

"Možno sa čoskoro dočkáme zaručených správ, že na obec Rančírov pri Jihlave, kde budú mať vojaci prestávku, spadla lavína, pod ktorou všetci zamrzli. Alebo udrela tsunami a všetkých spláchla do miestnych rybníkov, " uzatvára Forum24.

Mohlo by vás zaujímať:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM