Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Boj proti koronavírusu zvládame najlepšie v EÚ

Krajiny V4 majú relatívne najmenej pacientov s koronavírusom v prepočte na milión obyvateľov v celej EÚ. Poďakovať môžu skorým preventívnym opatreniam.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Boj proti koronavírusu zvládame najlepšie v EÚ
31
Galéria
Zdroj: TASR

Je to už druhá dobrá správa v krátkom čase – najprv krajiny strednej Európy zaznamenali výborné čísla z hľadiska pripravenosti na zvládnutie návalu kriticky chorých pacientov s koronavírusom.

Spolu s Nemeckom majú totiž najviac nemocničných lôžok na tisíc pacientov. Teraz prichádza ďalší pozitívny údaj – v prepočte na milión obyvateľov majú krajiny V4 najmenej nakazených.

Dobré správy

“Maďarsko, Poľsko a Slovensko majú približne 50 infikovaných pacientov koronavírusom na milión obyvateľov,” píše portál remix.com. Je to najnižšia hodnota v rámci EÚ. Vyplýva to z údajov Národnej agentúry pre komunikačné a informačné technológie (NAKIT).

Portál dodáva, že Česi sú na tom tiež dobre, ale ich počty infikovaných sú predsa len vyššie. “Česká republika je na 16. mieste v EÚ z hľadiska počtu pacientov s koronavírusom a patrí jej 7. miesto z hľadiska testovania. Momentálne má 265 prípadov na milión obyvateľov,” uvádza remix.com.

Zásluha skorého zásahu

Portál dodáva, že zvyšok Európy je na tom podstatne horšie. Smutnému rebríčku nakazených v prepočte na milión obyvateľov kraľuje Luxembursko (3115 prípadov), ďalej Španielsko (1713 prípadov) a Taliansko (1616 prípadov).

Zároveň dodáva, že pod tieto výsledky sa podpísala najmä nesprávna prvotná reakcia vlád daných štátov na hroziacu epidémiu.

“Krajinám V4 sa podarilo spomaliť šírenie koronavírusu vďaka včasným a tvrdým opatreniam,” píše remix.com.

Zatiaľ čo zvyšok Európy sa tváril, že sa nič hrozné nedeje, Slovensko, Maďarsko, Poľsko a Česko už zatvárali hranice a zmrazovali všetok verejný život.

“Hoci spočiatku boli za tieto opatrenia kritizované, údaje z NAKIT ukazujú, že táto stratégia im pomohla efektívne spomaliť šírenie infekcie,” uvádza portál.

Pripomína, že nemecká kancelárka Angela Merkelová vo svojom prvom vystúpení v súvislosti s koronavírusom ešte odmietala zatváranie hraníc a až rýchly vývoj situácie ju prinútil zmeniť názor. Rovnako sa mýlil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Aj Taliansko pri spätnom pohľade fatálne podcenilo šíriaci sa vírus. Remix cituje slová talianskeho virológa Giorgia Palú, podľa ktorého sa Taliani spočiatku zdráhali zatvárať hranice pred cudzincami, aby nevyzerali pred svetom ako rasisti.

“Dr. Palú je presvedčený, že keby Taliansko reagovalo skôr, mohlo spomaliť rýchle šírenie koronavírusu, ktorý zabil už viac ako 12400 ľudí.”

Ilustračné foto, TASR

Koronavírus na Slovensku
31
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM