Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Skvelá správa o pripravenosti našich nemocníc na koronavírus

V zlých časoch šíriacej sa pandémie prichádza aspoň jedna pozitívna informácia, podľa ktorej máme potenciál zvládnuť nápor pacientov s koronavírusom lepšie ako väčšina Európy.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Skvelá správa o pripravenosti našich nemocníc na koronavírus
31
Galéria
Zdroj: TASR

Koronavírus má u drvivej väčšiny pacientov len mierny priebeh. Mnohí ho prekonajú bez toho, aby si všimli nejaké zásadné zhoršenie zdravotného stavu.

Problém je, že ide o mimoriadne nákazlivý vírus, ktorý dokáže zasiahnuť veľkú časť populácie naraz. Potom aj malé percento ľudí s vážnym priebehom ochorenia znamená obrovskú záťaž na zdravotnícky systém v jednej chvíli.

Preto je počet nemocničných postelí na tisíc obyvateľov dôležitým ukazovateľom, ako je konkrétna krajina pripravená zvládnuť pandémiu. Slovensko je na tom prekvapivo dobre.

Sme nadpriemerní

“Maďarsko, Česko, Poľsko a Slovensko sú v top desiatke európskych krajín z hľadiska počtu nemocničných postelí na tisíc obyvateľov,” píše portál rmx.news.

Vysvetľuje, že ide o kľúčový indikátor pre posúdenie, ako sú jednotlivé krajiny schopné zvládnuť nával pacientov postihnutých komplikáciami v súvislosti s koronavírusom.

Uvedené počty lôžok naprieč Európou zmapoval NibleFins a vychádzal pritom zo štatistických údajov OECD, Eurostatu a Worldometera. Európsky priemer je 4,9 nemocničného lôžka na tisíc obyvateľov. “Slovensko má 5,82 lôžka na tisíc obyvateľov, čo je síce najhoršie číslo v rámci V4, ale stále je to viac ako európsky priemer,” píše rmx.news.

Víťazi a porazení

Naši regionálni susedia sú na tom teda o niečo lepšie, ale stále platí, že ako stredná Európa sme na starostlivosť o pacientov s koronavírusom pripravení najlepšie. “Rakúsko má na tisíc obyvateľov 7,37 postelí, Maďarsko 7,02, susedné Česko 6,63 a Poľsko 6,62. Najlepšie je na tom Nemecko, ktoré má až osem nemocničných lôžok na tisíc obyvateľov,” približuje portál.

Na opačnom konci rebríčka sú južanské a severské krajiny. “Taliansko, Španielsko, Írsko, Veľká Británia, Dánsko a Švédsko je šestica krajín s najmenším počtom nemocničných postelí. V Taliansku je ich k dispozícii len 3,18 a vo Švédsku dokonca len 2,2 na tisíc obyvateľov,” vymenováva rmx.news. Vzhľadom na veľkosť a štruktúru obyvateľstva tak majú na krku najväčší problém Taliani, Španieli a Briti.

Portál približuje, že Taliansko rieši nedostatok nemocničných postelí úplne núdzovými prostriedkami – pacientov ukladajú na chodby, do práčovní a narýchlo postavených nemocničných stanov. “Podľa medicínskych expertov si nedostatok postelí v Taliansku nepochybne vyžiadal vyššie straty na životoch,” uzatvára rmx.news.

Koronavírus na Slovensku
31
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM