Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Briti sú šokovaní, koľko cudzincov u nich vlastne žije

Poriadny zmätok v štatistike momentálne zamestnáva britských úradníkov. Keď sa Poliaci, Bulhari či Slováci prihlásili, že chcú zostať v krajine žiť aj po brexite, zistili, že ich je akosi priveľa.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Briti sú šokovaní, koľko cudzincov u nich vlastne žije
Zdroj: TASR

Túžba zbaviť sa prišelcov z kontinentálnej Európy bola jedným z najdôležitejších motívov, prečo sa Briti rozhodli hlasovať za vystúpenie z Európskej únie.

Dnes zisťujú, že ich tam majú ešte viac, ako si pôvodne mysleli. Keďže bez práce mnohých z nich by sa britská ekonomika zrútila, dostali možnosť zaregistrovať sa a požiadať o štatút trvalého usadenia. A tu sa ukázal nečakaný problém.

Prekvapenie!

“Vláda masívne podhodnotila počet európskych občanov žijúcich v Spojenom kráľovstve a to až o 55 percent,” píše britský portál The Telegraph. Pri pohľade na konkrétne čísla pri jednotlivých národnostiach je omyl britských štatistík ešte závratnejší.

Pri podávaní žiadostí o štatút trvalého usadenia po brexite sa ukázalo, že vo Veľkej Británii žije až o 155 percent viac Bulharov, ako sa pôvodne predpokladalo.

“V prípade Rumunov je to o 119 percent viac, pri Talianoch o 115 percent viac a pri Slovákoch o 103 percent viac,” približuje The Telegraph. Podobný stret s realitou zaznamenali aj pri Španieloch či Maďaroch.

Odhaduje sa, že v Spojenom kráľovstve žije, pracuje či študuje približne stotisíc slovenských občanov. Najviac ich žije v Londýne a jeho okolí, ďalej v strednom Anglicku a okolo Manchestru a Sheffieldu.

Prácu nachádzajú najmä v službách, zdravotníctve, ale aj v podnikoch a bankách na vysokých manažérskych postoch.

Kde sa stala chyba

Britská vláda má teraz veľký problém. Pôvodne počítala s tým, že v krajine bude chcieť po brexite zostať 3,8 milióna európskych migrantov. Teraz sa však ukazuje, že ich bude podstatne viac.

To zásadne narúša plány vlády i samospráv, ktoré sa pripravovali na zabezpečenie potrieb v oblasti školstva a zdravotnej starostlivosti pre prihlásených európskych občanov.

The Telegraph sa snaží objasniť aj príčinu tohto štatistického omylu. Pravdepodobne ide o nedostatok oficiálnej štatistiky práce, do ktorej sa nezapočítavali ľudia žijúci v niekoľkoosobových podnájmoch, karavanoch a nocľahárňach. Problém môže byť aj v tom, že niektorí migranti sa prihlásili do systému dvakrát.

“Doteraz sa prihlásilo 3,46 milióna európskych občanov, z ktorých už tri milióny získali štatút trvalého alebo dočasného usadenia,” uvádza portál. A pridáva aj dobrú správu. Posledný termín na prihlásenie je 30. jún 2021, ale ak ho niekto zmešká a bude to vedieť odôvodnene vysvetliť, dostane ešte šancu na odovzdanie žiadosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM