Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Jahodová nočná mora je daň za koronavírus

Európskych farmárov bolí srdce, keď sa v týchto dňoch dívajú na svoje lány dozrievajúcich jahôd. Státisíce brigádnikov z východnej Európy tento rok nedorazí a ovocie nemá kto pozbierať.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Jahodová nočná mora je daň za koronavírus
Zdroj: TASR

Pandémia koronavírusu zmenila za pár týždňov celý svet. Firmy prepúšťajú a ľudia sa boja, z čoho budú o mesiac žiť. Paradoxne by v tejto situácii mnohí radi vycestovali zarobiť si do zahraničia, kde ich nutne potrebujú na zber ovocia, ale je to mimoriadne komplikované. Radšej tak zostávajú doma a západoeurópski farmári počítajú škody.

Nočná mora

“Farmár John Greene každý rok v tomto čase víta desiatky zberačov jahôd zo Slovenska na svojej farme v County Wexford v juhovýchodnom Írsku,” začína rozsiahlu reportáž britský portál The Guardian.

Ide o ťažkú a monotónnu prácu, do ktorej sa domáci obyvatelia nehrnú, takže brigádnici z východnej Európy sú pre ovocinárov nevyhnutní.

Tento rok však nedorazili a farmár Greene má veľké obavy o svoju úrodu. “Zberači zostali na Slovensku uväznení opatreniami v súvislosti s koronavírusom. Rovnako je to aj so stovkami tisícov ďalších sezónnych pracovníkov, ktorí nemôžu vycestovať práve v čase, keď ich Európa potrebuje na zber ovocia,” uvádza The Guardian.

Ovocinársky expert Eamonn Kehoe to komentuje tak, že sektor nečaká nič dobré: “Je to nočná mora, čistá katastrofa.” Reálne totiž hrozí, že ovocie na poliach v Španielsku, Taliansku, Francúzsku, Nemecku, či vo Veľkej Británii tento rok zhnije nepozbierané a stane sa tak daňou za opatrenia proti koronavírusu.

Chýbajú stovky tisíc ľudí

The Guardian ďalej približuje, že najviac postihnuté krajiny sú tie, ktoré sú zároveň najviac zasiahnuté koronavírusom – Španielsko a Taliansko. Najväčším európskym exportérom ovocia a zeleniny je práve Španielsko. V andalúzskej provincii Huelva by v tomto čase už bolo 19-tisíc marockých zberačov ovocia. Pre uzavreté hranice ich dorazilo len sedemtisíc.

“V Taliansku je situácia ešte horšia. Až deväťdesiat percent tamojších pracovníkov v poľnohospodárstve sú sezónni brigádnici väčšinou z Rumunska… na zber jarnej a letnej úrody treba 250 tisíc ľudí.” Lenže tento rok zrejme väčšina z nich nedorazí.

Portál vysvetľuje, že keby sa aj dostali cez hranice, čo je v tejto chvíli ťažké, tak namiesto do polí by museli najprv ísť do dvojtýždňovej karantény a to isté by ich čakalo aj po návrate domov. Mnoho z nich tak radšej nikam nejde.

Západoeurópski farmári tak zúfalo hľadajú iné riešenia. Odkrývajú skleníky a fúkajú na záhony studený vzduch, aby oddialili zrenie. Dúfajú, že možno o mesiac už bude situácia s brigádnikmi lepšia. Mnohí sa tiež snažia nájsť potrebnú pracovnú silu medzi migrantmi a žiadajú vládu, aby im v tomto snažení pomohla.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM