Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Britská milionárka z Kysúc môže byť v ohrození

Lenka z Rakovej a jej britský manžel zdieľajú svoju obrovskú radosť z výhry 122 miliónov eur v Euromiliónoch s celým svetom. Podľa niektorých ľudí by mali byť radšej ticho.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Britská milionárka z Kysúc môže byť v ohrození
Zdroj: TASR

Rodina Thomsonovcov z britského mesta Selsey vyhrala v lotérii Euro Milióny neuveriteľných 122 miliónov eur. Šťastný pár tvorí Lenka, pôvodom zo slovenskej dediny Raková v okrese Čadca, a jej anglický manžel Steve. Práve on podal výherný tiket vedľa obchodu, kde Lenka pracuje. Manželia sa okamžite stali centrom záujmu britských, slovenských i českých novinárov, ktorí zverejňujú fotky ich tvárí i domu, kde bývajú. Je to však bezpečné?

To je ale odvaha!

Senzačná miliónová výhra Thomsonovcov zaujíma aj českých novinárov. Píše o nej napríklad portál idnes.cz. Mnoho jeho čitateľov pod článkom píše šťastným manželom blahoželania, niektorí dokonca s úsmevom priznávajú, že im v dobrom závidia. Väčšina však vyjadruje obavy, či je takáto veľká medializácia ich výhry a tvárí bezpečná.

“Touto medializáciou práve pochovali celú svoju rodinu, gratulujem,” píše jeden z čitateľov idnes.cz. A ďalší sa pridávajú v rovnakom duchu: “Vyhrať také peniaze, tak to nepoviem ani sám sebe!… Celkom odvaha ukazovať sa v médiách s tým šekom a menami, najmä v dnešnej Veľkej Británii… áno, áno, ešte viac sa ukazujte v médiách, aby si vás mafiáni, zlodeji a podvodníci lepšie zapamätali!”

Niektorí čitatelia však ukazujú aj typický český humor: “Jeej, nazdar, Lenka! My už sme sa roky nevideli!” píše jeden vtipkár a pridáva smajlíka. Iní zas narážajú na negatívne naladenie britskej verejnosti voči privandrovalcom z východnej Európy: “Zlí imigranti, nielen že nám berú prácu, ale teraz dokonca aj výhry! Brexit!!!”

Sú obavy namieste?

Pravdou je, že výhercovia lotérií bývajú jednoduchí ľudia, ktorí nie sú zvyknutí na bohatstvo a bezpečnostné opatrenia, ktoré prirodzene robia milionári. Preto by mohli byť ľahkým terčom vydierania, únosu, či lúpeže. Výherca má preto právo zostať v anonymite a často si túto možnosť aj vyberie. V anglosaských krajinách je však bežné, že výhercovia sa chcú so svojim šťastím podeliť s celým svetom a ochotne ukazujú svoje tváre v médiách.

V roku 2005 doplatil na svoje náhle nadobudnuté víťazstvo 54-ročný invalidný dôchodca René Sena. V lotérii vyhral prvú cenu vo výške 24 miliónov dolárov. Peniaze sa rozhodol múdro investovať do biznisu a kúpil si továreň. Po dvoch rokoch ho zastrelili dvaja útočníci na motorkách. Polícia nevylúčila, že išlo o snahu šťastného výhercu vydierať, ktorá sa zločincom vymkla z rúk.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM