rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čaputová je hlasom rozumu v strednej Európe!

Slovenská prezidentka si zachováva chladnú hlavu ako jedna z mála politikov v regióne, v ktorom sa šíri nerozum.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Čaputová je hlasom rozumu v strednej Európe!
Zdroj: Facebook.com/Zuzana Čaputová

Ak by boli teraz v Česku prezidentské voľby, Zuzana Čaputová by mala slušnú šancu,“ píše v profilovom článku o slovenskej prezidentske nemecký Süddeutsche Zeitung. Kým 77-ročný Miloš Zeman uráža členov vlády v Prahe a priatelí sa s Čínou a Ruskom, 48-ročná Čaputová ukazuje prozápadný prístup bez nepriateľstva k Rusku.

Rozdelená spoločnosť

Politická diskusia na Slovensku je brutálna, ale Čaputová patrí k výnimkám. Zachováva si slušný tón bez urážania iných. Sama je pritom terčom mnohých útokov a urážok, proti ktorým nie je vždy úplne imúnna.

Süddeutsche Zeitung pripomína, že na Slovensku je hlboko rozdelená spoločnosť. Prejavuje sa to aj v miere zaočkovanosti proti covid-19, ktorá zostáva pod 50 percentami a patrí k najnižším v EÚ. Keď na jeseň prezidentka navštívila vyčerpaných zdravotníkov v nemocnici preplnenej covidovými pacientmi, frustrovaná vyhlásila, že prestáva rozumieť vlastnej krajine.

Nevzdáva západnú orientáciu Slovenska

V súčasnosti Slovensko najviac rozdeľuje vzťah k Ruskej federácii. V emocionálnej diskusii o obrannej dohode s USA, ktorá by výmenou za investície umožnila spojeneckým vojakom využívať dve slovenské letiská, bola prezidentka dlho ticho. Vyslúžila si za to kritiku od prozápadných médií.

Napokon prehovorila. „Slovensko nikdy nemalo takú slobodu rozhodovať o vlastnom osude ako dnes,“ vyhlásila prezidentka Čaputová. Je to práve vďaka členstvu v Európskej únii a NATO od roku 2004.

Podľa nej je dôležité zostať s Ruskom v dialógu. „Ale medzi legitímne práva Ruska nepatrí, že môže rozhodovať o osudoch iných, bez ohľadu na ich vlastný záujem,“ zdôraznila v súvislosti s hrozbou ruského útoku na Ukrajinu.

Po podpise obrannej dohody čaká prezidentku Čaputovú jej zatiaľ najťažšia úloha. Upokojiť rozvášnenú spoločnosť.

Neprehliadnite...

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM