MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česi odmietli plošné testovanie, iní ho zvažujú

Zdá sa, že do podobne rozsiahleho projektu, ako je slovenské plošné testovanie, majú chuť pustiť sa len maličké krajiny, ktoré majú počet obyvateľov ako Bratislava, či ešte menej.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česi odmietli plošné testovanie, iní ho zvažujú
Zdroj: TASR/AP

Slovensko predviedlo svetu zaujímavý experiment s celorepublikovým testovaním všetkých obyvateľov na Covid-19. Predstava premiéra Igora Matoviča, že tým ukáže aj ostatným krajinám cestu, po ktorej ísť, sa zatiaľ nenapĺňa. Slovensko slúži len ako voľná inšpirácia.

Česi vycúvali

Český portál novinky.cz priniesol informáciu, že plošné testovanie obyvateľstva v Česku je „zrejme definitívne na ľade.“ Pôvodne chcel ísť touto slovenskou cestou bývalý minister zdravotníctva Roman Prymula. Teraz je však všetko inak.

„Podľa posledných diskusií sa od toho upustilo a zavádza sa efektívnejšie cielené testovanie,“ cituje portál Romana Chlíbka z expertného tímu českého ministerstva zdravotníctva.

Vláda v Prahe tak bude systematicky testovať len ľudí v domovoch dôchodcov a sociálnych centrách. Toto rozhodnutie urobila aj na základe slovenskej skúsenosti.

„Plošné testovanie na Slovensku neprinieslo veľa úžitku. Potvrdilo sa, že premorenosť obyvateľstva je nízka. Na Slovensku vlna nákazy neprebieha tak intenzívne ako u nás,“ dodal Chlíbek.

Malí idú do toho

Novinky ešte dodávajú, že projekt plošného testovania v Česku kritizovali aj všeobecní lekári. Poukazovali najmä na nízku citlivosť antigénových testov a nutnosť opakovať takéto testovanie každých pár dní.

Roman Chlíbek zároveň kritizoval slovenské nariadenie, podľa ktorého sa môžu voľne pohybovať na verejnosti len držitelia certifikátu s negatívnym výsledkom.

„Negatívny test má krátkodobú platnosť, pretože za dva – tri dni to môže byť úplne inak,“ vyhlásil pre novinky.cz.

Francúzsky portál jim.fr je hodnotí slovenský projekt optimistickejšie. „Dúfajme, že táto nevídaná stratégia pomôže sploštiť krivku vírusu a Francúzsko sa ňou rýchlo inšpiruje.“

Zároveň však dodáva, že vzhľadom na veľkosť krajiny by to bola veľmi náročná úloha. Aj preto sa podľa jim.fr zatiaľ rozhodli ísť touto cestou len maličké európske štáty.

„Luxembursko a Monako, ktoré majú veľmi malú populáciu, už oznámili záujem napodobniť príklad Slovenska.“ Luxembursko má zhruba 613-tisíc obyvateľov a Monako menej ako 40-tisíc.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM