VOCH Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Chudoba niektorých rodín a detí šokovala zahraničie

Život slovenských matiek alebo otcov, ktorí sa sami starajú o svoje deti, si všimli zahraničné médiá. Ako sa zmenili ich životy počas koronavírusu?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Chudoba niektorých rodín a detí šokovala zahraničie
Zdroj: pixbay.com

Asi 18 miliónov detí v celej Európe bolo už pred pandémiou vystavených riziku chudoby alebo sociálnemu vylúčeniu. Nemecká televízia ZDF.de zverejnila na svojej webovej stránke, že koronavírus situáciu nijako nezlepšil. O Slovensku urobila reportáž s názvom Kinderarmut in der Slowakei, v preklade Chudoba detí na Slovensku.

Deti s jedným rodičom

Nemecká televízia ZDF robila na Slovensku reportáž o deťoch v Európe z jednorodičovských rodín, ktoré žijú v chudobe. V našom hlavnom meste zisťovali, ako to tieto deti zvládali počas pandémie.

Zaujímalo ich, či sa počas núdzového stavu učili, aký to bol na nich nápor, a aký dopad mala a má pandémia na spomínané deti. V reportáži oslovili aj neziskovú organizáciu, ktorá poskytuje komplexnú odbornú a humanitárnu pomoc pre osamelých rodičov a ich deti – Jeden rodič. Ako zverejnili na svojej facebookovej stránke, bola to veľmi príjemná spolupráca.

Zaujímavý bol aj celý proces nakrúcania, pretože kameramanka s produkčným pricestovali z Viedne, redaktorka Katrin žije na Slovensku. „Konverzovali sme trojjazyčne a bola to zábava,“ prezradili z neziskovky Jeden rodič. Dodali, že sa prepojili aj s IPčko.sk, teda internetovou poradňou pre mladých, za ktorú sa vyjadril psychológ Marek Madro.

Svet o Slovensku

Nemali počítač

V reportáži oslovili aj slovenskú matku s jej príbehom. Ten je jedným z mnohých ťažkých osudov, ktoré museli zvládať viaceré matky alebo otcovia.

Na kameru rozpovedala, ako skončila v nemocnici, prišla o prácu a potom prišiel stav, že sa deti mali vzdelávať doma. Ako opisuje v reportáži, nemali doma ani len počítať. „Celé zle,“ zhodnotila časy pandémie na kameru.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM