MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Brusel chce znovu prerozdeľovať migrantov. Vezmeme ich?

Taliansky ostrov Lampedusa opäť zaplavili stovky migrantov, ktorí sa na ňom vylodili za jediný deň. Krajiny EÚ preto majú na stole zase žiadosť o pomoc.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Brusel chce znovu prerozdeľovať migrantov. Vezmeme ich?
Zdroj: TASR/AP

Pre Slovensko je prijímanie migrantov mimoriadne citlivá téma. Už minulá vláda sa vyjadrila, že nikdy nebude akceptovať povinné kvóty na prerozdeľovanie týchto ľudí medzi jednotlivé európske štáty, aby sa znížil tlak na krajiny ako Taliansko či Grécko.

Momentálne Brusel opäť žiada európske krajiny, aby pomohli Taliansku zvládnuť nápor migrantov a prerozdelili si ich medzi seba. Slovensko však chce svoju európsku solidaritu prejavovať inak a v tomto duchu pokračuje aj Hegerova vláda.

Ani nohu!

Slovenský šéf diplomacie Ivan Korčok poskytol rozhovor francúzskemu portálu France24. Okrem iného dostal otázku, či sa Slovensku pripojí k Litve, ktorá sa rozhodla pomôcť Taliansku a prijať na svoje územie aspoň desať migrantov z preplneného ostrova Lampedusa. Len počas jediného víkendu ich tam pristálo 1400.

„Nie sme v pozícii, aby sme povedali, že budeme prijímať migrantov, lebo to je jednoducho konsenzus v rámci krajiny,“ odpovedal I. Korčok.

Dodal, že Slovensko sa snaží prejavovať solidaritu s členskými krajinami EÚ zasiahnutými migračnou vlnou. Robí to však inou formou. „Spoločne s ďalšími štátmi Vyšehradskej štvorky financujeme niekoľko projektov na severe Afriky,“ priblížil Korčok.

Pre francúzsky portál vysvetľoval, že Slovensko sa nechystá zmeniť svoj odmietavý postoj k povinnému prerozdeľovaniu migrantov, ktorí sa preplavia cez Stredozemné more na územie Talianska, Grécka, či Španielska. „Kvóty nie sú žiadnym riešením, pretože by prilákali ešte viac migrantov na európske územie,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Aj takto píšu o Slovensku vo svete

Stopka pre Sputnik

Redaktorka France24 sa slovenského ministra zahraničných vecí pýtala aj na tému ruskej vakcíny Sputnik V. Ivan Korčok priznal, že slovenská vláda neplánuje nakupovať ďalšie dávky, hoci pôvodne sa v zmluve zaviazala, že od Rusov odoberie až dva milióny vakcín.

„V tejto chvíli máme na Slovensku v sklade 200-tisíc dávok Sputnika V. Záujem zaočkovať sa touto vakcínou však prejavilo zatiaľ len päť až šesťtisíc ľudí,“ cituje portál Korčokove slová.

Debata sa zviedla aj na tému slabého záujmu Slovákov o očkovanie. Šéf slovenskej diplomacie uznal, že vláda by mala pridať a zintenzívniť motivačnú kampaň, aby sa čo najviac ľudí dalo očkovať. „To je lístok k slobode,“ dodal Ivan Korčok.

Ďalšie správy o Slovensku vo svete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM