MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čína uvalila sankcie proti slovenskej europoslankyni

Miriam Lexmann sa ocitla na čiernom zozname čínskych komunistov. Dôvodom je fakt, že si dovolila poukázať na prenasledovanie jednej menšiny.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Čína uvalila sankcie proti slovenskej europoslankyni
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Ujguri sú moslimská menšina v čínskej provincii Sin-ťiang. Komunistické vedenie v Pekingu sa ich snaží za každú cenu zbaviť ich tradičného spôsobu života a urobiť z nich vzorných čínskych občanov. Tvrdé praktiky spôsobili vážne naštrbenie vzťahov medzi EÚ a Čínou. Následky pocítila aj slovenská europoslankyňa.

Sankčný zoznam

Peking sa snaží Urgujov „prevychovať“ značne krutým spôsobom, ktorý mnohí pozorovatelia označujú za mučenie a genocídu. Tisíce z nich už skončili v internačných táboroch, kde čelia týraniu, sexuálnemu zneužívaniu či nútenej sterilizácii.

Agentúra Reuters informuje, že EÚ na to zareagovala sankciami voči predstaviteľom komunistickej Číny, ktorí sú priamo zodpovední za represálie voči Urgujom. „Ide o prvé sankcie voči Číne od násilných udalostí na Námestí nebeského pokoja v Pekingu v roku 1989,“ píše agentúra.

To Čínu pobúrilo a prijala odvetné opatrenia proti desiatim európskym politikom a akademikom, ktorí podľa Pekingu „vážne poškodzujú čínsku suverenitu, jej záujmy a zákerne šíria lži a dezinformácie.“

V čínskom sankčnom zozname sa podľa Reuters ocitla aj slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH). Spolu s ďalšími kolegami z Európskeho parlamentu verejne poukazuje na ohavné praktiky v čínskych internačných táboroch a utrpenie Urgujov. Čo to pre ňu znamená v praxi?

Morálna povinnosť

Miriam Lexmann je členkou Medziparlamentnej aliancie pre Čínu (IPAC) a spoluiniciátorkou Vyhlásenia o správach systémového mučenia a sexuálneho zneužívania v internačných táboroch Sin-ťiang na severovýchode Číny.

Europoslankyňa sa pre Denník N vyjadrila, že kroky na obranu Urgujov považuje za svoju morálnu povinnosť. Obáva sa len toho, že sankcie voči nej môžu priamo poškodiť ľudí z Číny, s ktorými je v kontakte.

Zaradenie na čínsky sankčný zoznam pre M. Lexmann znamená, že ona ani jej rodina nemôže cestovať do Číny, Hong Kongu ani Macaa. Zároveň nesmie ona ani spoločnosti s ňou spojené robiť žiadny biznis s Čínou.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM