Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čo urobí prezidentka Čaputová s imigrantmi?

Otázka, či budeme prijímať viac utečencov a staneme sa voči nim ústretovejší je stále na prvom mieste očakávaní zahraničných pozorovateľov vo vzťahu k slovenskej realite po prezidentských voľbách.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Čo urobí prezidentka Čaputová s imigrantmi?
9
Galéria
Zdroj: TASR

Prezident Slovenskej republiky nemá žiadnu právomoc meniť zákony v krajine. Môže len využívať silu svojej osobnosti a politické kontakty, aby sa pokúsil presvedčiť vládnucu väčšinu prijať konkrétnu legislatívnu zmenu v parlamente. Je ťažké uveriť, že rešpektované zahraničné médiá nepoznajú tento základný fakt. Napriek tomu sa od zvolenia Zuzany Čaputovej do funkcie hlavy štátu neprestávajú množiť úvahy, či sa nejako zmení negatívne nastavenie Slovenska voči migrantom.

Najviac nevraživí voči imigrantom

Prestížny americký časopis Forbes sa venuje téme s nadpisom “Zmení sa prístup k migrácii na Slovensku po zvolení novej progresívnej prezidentky?” V článku detailne rozoberá, že Slovensko je zrejme najviac antiimigračne naladená krajina v EÚ:

“Nedávny prieskum Európskej rady pre zahraničné vzťahy odhalil, že Slováci sa najviac obávajú imigrácie a spolu s Grékmi si najviac myslia, že utečenci ovplyvnili ich pracovné príležitosti a platy,” píše Forbes. A preto sa zamýšľa nad tým, ako mohla v takejto krajine zvíťaziť Zuzana Čaputová ako liberálna kandidátka s progresívnymi názormi.

Zároveň si všíma, že napriek výsledkom prieskumov Slováci nepovažujú tému imigrácie za najdôležitejšiu otázku vo všetkých oblastiach verejného života. Konkrétne v prezidentských voľbách rozhodli iné faktory: “Mnohí vnímali tieto voľby ako referendum o korupcii. Masívny odpor voči prehnitým praktikám odštartovala vražda Jána Kuciaka v roku 2018,” dodáva Forbes.

Žiadne zmeny nečakajte

Portál cituje vyjadrenia Kristiny Chmelar z Technickej univerzity v Drážďanoch, ktorá približuje ďalší vývoj na Slovensku. Upozorňuje, že Čaputovej rivali z prezidentských volieb sa snažili urobiť z migrácie hlavnú tému kampane, ale nepodarilo sa. Slováci skrátka riešia iné problémy a tými je najmä korupcia.

“Zuzana Čaputová pravdepodobne nebude zabúdať, prečo ju ľudia zvolili a sústredí sa najmä na témy, ktoré krajinu skutočne trápia – korupcia, či úroveň zdravotníctva… vzhľadom na negatívny názor Slovákov na imigráciu sa nedá očakávať, že by od novej prezidentky prišla nejaká drastická reforma v tomto smere. Prekvapenia sa však nikdy nedajú úplne vylúčiť,” uzatvára Forbes.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM