MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ďalšia krajina hrozí, že zaradí Slovensko na červený zoznam

Počet prípadov infikovaných Covid-19 hrozivo stúpa a situácia na Slovensku je dnes porovnateľná trebárs s Talianskom. Veľká Británia zvažuje, že nás označí za rizikovú krajinu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ďalšia krajina hrozí, že zaradí Slovensko na červený zoznam
Zdroj: TASR/AP

Britský portál Hertslive oznamuje, že niekoľko krajín by čoskoro mohlo pribudnúť na dlhý červený zoznam štátov, ktoré Veľká Británia považuje za vysoko rizikové. Po príchode z ich územia na britské ostrovy je nutné absolvovať domácu karanténu.

Sme rizikoví

Česi sú už na britskom červenom zozname dávnejšie a teraz by sa k nim mohli pridať aj Slováci. Podľa informácií Hertslive to potvrdzujú posledné čísla vývoja počtu prípadov koronavírusu.

„Grécko, Taliansko, Slovensko, Švédsko a Nórsko sa môžu dostať na britský červený zoznam,“ píše portál.

Približuje, že na zozname sú krajiny, ktoré majú viac ako 20 prípadov koronavírusu na stotisíc obyvateľov počas obdobia siedmich dní.

Zlé čísla

Portál pridáva oficiálnu štatistiku, ktorá však vykazuje počty nakazených na stotisíc obyvateľov za dlhšie obdobie, konkrétne za posledných 14 dní. Údaje sú k 15. septembru.

„Grécko má 29,9 prípadov, Taliansko 32,8 a Nórsko 28. V prípade Slovenska je to 32,6 prípadov a vo Švédsku 30,4.“

Britská vláda prehodnocuje zoznam bezpečných a červených krajín každý štvrtok. „Ak bude počet infikovaných v týchto krajinách ďalej narastať, môžu sa dostať na červený zoznam s čím je spojená nutnosť domácej izolácie na britskom území.“

Ak sa to stane, nemusí to tak zostať natrvalo. Niektoré krajiny boli zo zoznamu vyradené a potom opäť priradené – napríklad Portugalsko a Španielsko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM