Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Francúzi sa skláňajú pred zosnulým Vilikovským

Opustil nás najväčší súčasný spisovateľ slovenskej literatúry - v tomto duchu píše o smrti Pavla Vilikovského aj prestížny francúzsky denník Le Monde a rekapituluje jeho život.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Francúzi sa skláňajú pred zosnulým Vilikovským
Zdroj: TASR

Jeho diela patria k tomu najlepšiemu, čo v slovenskej literatúre po páde železnej opony vyšlo. Bol majstrom irónie, ale nikdy sa nevysmieval.

Komunistická cenzúra sa mu bridila a tak sa radšej dlhý čas uchyľoval k prekladom, v ktorých nachádzal kus slobody. Pavel Vilikovský mal svoju čitateľskú základňu aj vo Francúzsku a jeho úmrtie si všimli aj tamojšie najväčšie médiá.

Francúzi spomínajú

Významný francúzsky portál Le Monde vzdáva Pavlovi Vilikovskému patričnú poctu v rozsiahlom článku, kde mapuje jeho život a dielo: “Francúzsko ho objavilo v roku 1997 knihou Pes na ceste. Bol považovaný za najvýznamnejšieho súčasného slovenského spisovateľa. Zomrel vo veku 78 rokov.”

Pavel Vilikovský bol vo Francúzsku obľúbený, a tak sa stal aj jedným z čestných hostí zo Slovenska na Parížskom knižnom veľtrhu minulý rok.

Návštevníci tam mohli spoznať viacero jeho diel preložených do francúzštiny. Okrem filozofickej knihy o putovaní po Európe s názvom Pes na ceste aj dielo Vlastný životopis zla.

Nepodriadil sa cenzúre

Verejnosť si až na pár výnimiek mohla prečítať Vilikovského vlastné diela až po roku 1989. “Pavel Vilikovský odmietal publikovať svoje romány počas komunistického režimu, pretože by museli podliehať cenzúre,” píše Le Monde. A tak sa nadaný literát radšej uchýlil k dráhe publicitu prekladateľa.

Le Monde popisuje jeho tvorbu tak, že obľuboval ironický pohľad na svoju “malú krajinu”, ale aj na seba ako spisovateľa a osobu. “Bol to však prejav skromnosti a nie vysmievania sa,” vysvetľuje Le Monde. Význam Vilikovského ilustruje aj citátom prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá s ľútosťou zareagovala na jeho úmrtie 10. februára:

“V Pavlovi Vilikovskom sme mali spisovateľa európskeho formátu. Kto chce vedieť, čo znamená byť človekom na náš, najskôr česko-slovenský, potom slovenský a napokon aj stredoeurópsky spôsob, mal by siahnuť po jeho knihách. Už od svojich prvých diel bol literárnou hviezdou prvej veľkosti a neskôr sa iba zlepšoval. Ľudia sú možno nahraditeľní, ale taký autor ako Pavel Vilikovský bol iba jeden,” uviedla hlava štátu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM