rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Francúzsky profesor šoféroval 2 000 kilometrov, aby pomohol utečencom

Cesta do Vyšného Nemeckého na slovensko-ukrajinskú hranicu trvala 70-ročnému mužovi štyri dni, ale nebola zbytočná.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Francúzsky profesor šoféroval 2 000 kilometrov, aby pomohol utečencom
Zdroj: Facebook/Yves Gineste

Keď Rusko minulý týždeň napadlo Ukrajinu, francúzsky profesor Yves Gineste neváhal. „Vybral sa na štvordňovú jazdu na východ Slovenska, aby utečencom ponúkol svoj dom v meste Perpignan,“ informuje agentúra Reuters.

Z kartónu si vyrobil tabuľku s nápisom „Dom vo Francúzsku pre jednu rodinu, cesta a ubytovanie zadarmo“ a zaregistroval sa v charitatívnej organizácii vo Vyšnom Nemeckom na slovensko-ukrajinskej hranici.

O niekoľko hodín neskôr už pomáhal 26-ročne Nasti Kiseljovej a jej kamarátke utekajúcej s dcérou a neterou nakladať veci do karavanu. Potom zamieril späť na 2 000-kilometrovú cestu na juhozápad Francúzska.

Musíme konať

Nemohol som tomu uveriť,“ hovorí o ruskej invázii 70-ročný profesor výskumu zdravotných pomôcok, ktorý pracuje na univerzite v japonskom Kjóte. Okamžite sa rozhodol, že pôjde pomôcť: „Je to stav núdze, musíme konať.

Z Ukrajiny už po ruskom útoku ušiel vyše milión ľudí. Unavená Kiseljová opísala, ako na stanici v Kyjeve čakali na vlak vyše osem hodín, a potom aj z vlaku počuli výbuchy rakiet, ktoré dopadali na hlavné mesto Ukrajiny.

Doma zostali obaja rodičia – otec je vo veku, že sa ho týka mobilizácia a matka pracuje ako zdravotná sestra vo vojenskej nemocnici. Kiseljová sa obáva, či si dokáže nájsť prácu a či sa bude schopná niekedy vrátiť domov.

Strieľajú na všetko, ihriská, školy. Nie na strategické objekty, ale na domy a autá,“ dodáva.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM