rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Nigérijci mrznú na hranici, indických študentov odviezol špeciálny vlak

Tisíce cudzincov sa snažia dostať cez hranice po útoku Ruska na Ukrajinu do susedných krajín, vrátane Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nigérijci mrznú na hranici, indických študentov odviezol špeciálny vlak
19
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Vo svetových médiách sa množia reportáže o cudzincoch z celého sveta, ktorí uviazli na Ukrajine po ruskom útoku. Aj tí šťastnejší, ktorí sa dostali až na hranice so susednými krajinami, sa často nevedia pohnúť ďalej.

Utekajú pred vojnou

Nechcú nám dovoliť prekročiť ukrajinskú hranicu. Na Slovensko púšťajú iba domácich, my sme uviazli v Užhorode,sťažuje sa napríklad jeden z Nigérijcov, ktorých ukrajinská pohraničná stráž drží v mraze na hraniciach.

Podobné skúsenosti majú ďalší. Líbyjská ambasáda vydala vyhlásenie, podľa ktorého polícia na hraniciach uprednostňuje Ukrajincov a iných Európanov.

Po ruskom útoku na Ukrajinu sa smerom na západ pohlo množstvo ľudí, ktorí utekajú pred vojnou. Podľa aktuálnych informácií sa do pondelka dostalo do Poľska, Slovenska, Maďarska a Moldavska vyše 660–tisíc ukrajinských utečencov.

Očakáva sa, že celkový počet v prípade pokračovania konfliktu dosiahne milióny osôb.

Popri domácich utekajú do bezpečia aj cudzinci, ktorí v krajine pracovali, študovali, alebo boli na návšteve. Prítomnosť obyvateľov afrických krajín na hraničných prechodoch spôsobila poplach aj na sociálnych sieťach.

Niektorí ľudia aj politici už začali šíriť falošné správy o tom, že na Slovensko prichádzajú migranti z Afriky.

Evakuácia študentov

Mnohé domovské krajiny utekajúcich cudzincov majú so susedmi Ukrajiny vízový styk. Ich vlády sa preto snažia rokovať o špeciálnom režime, aby ich občania mohli prekročiť ukrajinské hranice aj bez víz.

Vlády Nigérie či Južnej Afriky ľuďom posielajú na pomoc diplomatov na hraničné priechody, na evakuáciu indických študentov budú dohliadať priamo členovia vlády, ktorí pricestovali do Európy.

Dohodu so Slovenskom oznámila napríklad egyptská vláda. Informovala svojich občanov, že môžu prekročiť slovensko–ukrajinské hranice bez víz.

Indickej vláde sa podarilo v spolupráci s Ukrajinou evakuovať prvých tisíc študentov špeciálnym vlakom až na hranice. Zo Slovenska ich domov prepravia lietadlom. Indický premiér Narendra Modi sa Slovensku v tejto súvislosti poďakoval za pomoc.

Všetci sme si vydýchli po tom, čo sme sa štyri dni ukrývali v podzemí na vysokoškolskom internáte,povedal pre Times of India jeden zo študentov. Celkovo na Ukrajine študuje približne 15–tisíc Indov.

Neprehliadnite:

Ukrajina sa prebudila do nového rána
19
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM