Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Hádky medzi Matovičom a Sulíkom už prekročili hranice

Nebýva zvykom, aby koaliční partneri prali svoju špinavú bielizeň takpovediac v priamom prenose na Facebooku. Keď sa tak deje, zaujme to aj v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Hádky medzi Matovičom a Sulíkom už prekročili hranice
Zdroj: TASR

Premiér Igor Matovič a predseda SaS Richard Sulík sa už dlhšie nezhodujú v otázke, ako prísne by mal štát postupovať pri zavádzaní preventívnych opatrení v boji proti koronavírusu.

Doteraz sa ešte obaja držali na uzde, ale stredajšie kilometrové kolóny na hraniciach okresov vyprovokovali oboch k otvorenému konfliktu. Rieši ho aj francúzsky portál Le Courrier d’Europe Central.

Tvrdé slová

“Toto šialenstvo musí skončiť,” napísal rozhorčený Richard Sulík na Facebooku, keď v stredu míňal v aute nekonečné kolóny zúfalých vodičov stojacich na príjazde do Bratislavy. Tento jeho výrok prevzal do titulku článku aj Le Courrier d’Europe Central a všíma si, čo sa na Slovensku deje.

“Slovensko je zatiaľ relatívne ušetrené v boji s pandémiou koronavírusu a tamojší minister hospodárstva sa postavil proti prísnym opatreniam, ktoré prijala jeho vláda. Tvrdí, že boj proti koronavírusu sa zmenil na fetiš,” píše francúzsky portál. Cituje aj ďalšie Sulíkove šťavnaté výčitky:

“Nezničíme si ekonomiku pre 800 obetí chrípky každý rok, ale robíme to kvôli 500 infikovaným koronavírusom.” Facebooková reakcia premiéra Matoviča sa dostavila zakrátko. Obvinil predsedu SaS, že si hrá svoje “sebecké hry", správa sa nezodpovedne a nedokáže podporiť čokoľvek nepopulárne konané vo verejnom záujme.

Stále nás obdivujú

Napriek verejnej výmene názorov členov vlády zostáva Slovensko stále skôr predmetom obdivu západoeurópskych médií. Uznanlivo komentujú schopnosť slovenských politikov prijať rázne a okamžité opatrenia na zamedzenie šírenia vírusu, ako aj disciplinovanosť ľudí, ktorí bez reptania už celé týždne nosia rúška a minimalizujú sociálny kontakt.

“Aj keď Slovensko ešte zďaleka nemá vyhraté, je obdivuhodné, že to všetko dokázalo v čase striedania dvoch vlád a nutnosti reagovať na svetovú zdravotnú krízu,” píše portál Atlantic Council. Zdôrazňuje, že Slovensko zatiaľ zvláda držať pandémiu na uzde vďaka rýchlemu uzavretiu hraníc a okamžitému zmrazeniu verejného života na minimum.

“Ale Slovensko sa teraz musí pripraviť na život vo svete po koronavíruse… bude musieť nájsť rovnováhu medzi národnými riešeniami a potrebou ekonomickej obnovy na spoločnom európskom trhu. Malá krajina, akou je Slovensko, môže prežiť len vtedy, ak prevládne dôraz na európsky prvok,” uzatvára Atlantic Council.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM