Aktualizované Marek Kravjar Správy Zo Slovenska

TOTO JE SABOTÁŽ!, vzlykal Matovič a pustil sa vulgárne do polície, Sulíka aj Pellegriniho

U prezidentky na koberci, v koalícii rastie napätie. Tlačová konferencia premiéra bola opäť plná emócií. Matovič pripojil aj vulgarizmy.

Ilustračný obrázok k článku TOTO JE SABOTÁŽ!, vzlykal Matovič a pustil sa vulgárne do polície, Sulíka aj Pellegriniho
26
Galéria
Zdroj: TASR

Na Slovensku bolo doposiaľ potvrdených 682 pozitívnych testov na COVID-19. Od stredy platí obmedzenie pohybu obyvateľov počas veľkonočných sviatkov, ktoré dnes počas celého dňa spôsobilo kolaps na väčšine cestných ťahov medzi okresmi.

Premiér si za to vyslúžil kritiku nielen opozície, ale aj vlastných – z koalície.

Minister za SaS nazval boj proti korone fetišom, po čom nasledovala vzájomná výmena názorov… cez Facebook.

Expremiér vs. Premiér

Bývalý predseda vlády za Smer Peter Pellegrini súčasného premiéra Matoviča skritizoval na svojom profile aj expremiér Peter Pellegrini.

„Takto vyzerá chaos v podaní predsedu vlády. Najskôr silné reči o ochrane ľudí pred hnusobou. Keď sa mu situácia vymkla z rúk a vznikli zápchy, pokojne to hodil na vojakov a policajtov, ktorí napĺňajú len jeho príkaz. A na svojom FB z nich urobil doslova aktivistov, ktorí nepochopili, čo od nich chcel. Tomu sa hovori čistá deštrukcia štátu.“

Následne Matovič svoj status, v ktorom písal, že kontroly na cestách mali byť náhodné a „zrána sa to niektorým hliadkam vymklo z rúk“ zmazal.

Našiel si priameho vinníka a oboril sa do policajného prezidenta Milana Lučanského. Ten mal podľa Matoviča pochopiť, že na tlačovke hovoril o náhodných kontrolách. „Dopadlo to tak, že policajtom v teréne dali inštrukcie zastavovať všetkých. Bláznovstvo… a pán policajný prezident Lučanský má čo vysvetľovať.“

Premiér sa zároveň ospravedlnil policajtom za dopoludňajšie tvrdenie, že „sa to niektorým hliadkam vymklo trochu z rúk“. „Pôvodne som dostal informáciu, že kontrolovať všetkých bola nadpráca jednotlivcov z ich radov. Nie, robili len to, čo im vedenie prikázalo,“ opäť píše premiér na Facebooku.

Robili sme, čo ste schválili

S reakciou, samozrejme, prišiel aj policajný prezident Lučanský. Uviedol, že „polícia postupovala v zmysle uznesenia vlády, v ktorom boli naformulované výnimky. Tie sme zohľadňovali pri príprave rozkazu prezidenta Policajného zboru pre hliadkovú činnosť policajtov,“ povedal a dodal, že sa s týmto rozkazom stotožnilo aj vedenie rezortu vnútra.

„Považujem to za sabotáž uznesenia vlády,“ zlykal Matovič na tlačovke, ktorú zvolal popoludní. Vytváral dojem, akoby zadržiaval slzy. „Myslím si, že pán policajný prezident by mal predstúpiť pred kamery a vysvetliť, či to bolo úmyselne alebo nejakým nedopatrením,“ pokračoval Matovič.

Zlízli si to aj jeho koaliční partneri, ktorí na Facebooku kritizovali kontroly na cestách. „Miesto toho, aby riešili problém, robili si kampaň na Facebooku,“ zareagoval Matovič a dodal, že takto sa dobré koaličné vzťahy nebudujú.

Na Slovensku za utorok pribudlo 101 potvrdených prípadov koronavírusu pri 2042 testoch, v 5 osadách zistili 31 pozitívnych prípadov. „Prestaňme blúzniť o otváraní obchodov,“ povedal v reakcii na nové údaje Igor Matovič.

„Títo ľudia za to nie sú vinní, tak ako nikto z majority nie je vinný, že sa nakazili,“ hovorí premiér s tým, že za to môže bývalá vláda Petra Pellegriniho, ktorá situáciu podcenila a ľudí nedala do povinnej karantény. Otestovali zatiaľ 30 osád a ostáva ešte vyše tisíc.

„Peter Pellegrini nám dal taký darček, že budeme radi, ak sa z toho vylížeme,“ dodal Matovič.

Tiež Pellegrinimu odkazuje, aby spytoval svedomie za svoje skutky a mal by sa občanom ospravedlniť.

„Ja tu nechcem oznamovať, že nám tu zomierajú babičky a deduškovia, lebo sme boli my nezodpovední. Lebo niekto si píše statusy. Lebo niekto naserie ľudí s kolónami a potom ľudia nebudú akceptovať ďalšie nariadenia. Preto hovorím, bolo to naschvál, bola to sabotáž alebo neschopnosť," ukončila premiér tlačovku.

Odmietam stať sa súčasťou hry

Po Matovičovej tlačovke sa vyjadril policajný prezident cez oficiálny profil polície. Prinášame vám jeho plné znenie.

„Nesedím doma pred televízorom, aby som pozeral tlačové brífingy najvyšších predstaviteľov Slovenskej republiky. Nedávam úlohy stovkám policajtiek a policajtom v teréne na základe toho, čo si pozriem v televízii. Ja vydávam pokyny na základe oficiálnych dokumentov, uznesení, záverov, odporúčaní, alebo dohôd. Som v úzkom kontakte s mojim nadriadeným, ministrom vnútra, Romanom Mikulcom, s ktorým konzultujem nastavené pravidlá a podmienky.

Odmietam sa stať súčasťou hry, keď by sme si mali vymieňať zostrihy z tlačových besied, zostrihaných tak, aby to vždy niekomu zapadlo do kontextu jeho vyjadrení. Každý, kto sleduje tlačové brífingy bude možno so mnou súhasliť ak poviem, že často na nich odznejú protichodné informácie. Práve preto sa riadim tým, čo je dané na papieri a tým, na čom sa zhodneme s pánom ministrom vnútra.

Je mi úprimne ľúto, že vodiči, na ktorých sa dnes vzťahovala výnimka na presun z okresu do okresu, strávili hodiny v kolónach. Policajný zbor postupoval tak, ako bolo určené po zasadnutí krízového štábu. V žiadnom prípade mi neprináleží hodnotiť, či to boli dobré, alebo zlé opatrenia. Mojou úlohou ako policajta, je splniť pokyn bez emócií,“ píše Milan Lučanský na Facebooku.

Na koberci u prezidentky

Pre obmedzenia a následný chaos na cestách si Zuzana Čaputová do prezidentského paláca zavolala ako premiéra Matoviča, tak aj ministra vnútra Romana Mikulca.

„Obidvaja ma uistili, že kontroly by už ďalej mali prebiehať náhodne, v súlade s účelom opatrenia, ktorým je zabrániť zbytočnému cestovaniu a nie monitorovať všetky, aj evidentne pracovné jazdy,“ vyslovila sa prezidentka a ako dodala, verí, že dnešná situácia „neovplyvní negatívne našu súdržnosť, ktorú aj v ďalšom v boji s koronavírusom potrebujeme asi zo všetkého najviac“.

Je Igor Matovič dobrý premiér?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM