Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Hororový útek dezertérov sa podaril

Je to úžasný príbeh hrdinstva z čias vojnového Slovenského štátu. “Veľký útek” ôsmich vojakov, ktorí v Piešťanoch ukradli štyri lietadlá sa stal pred 80 rokmi a dnes sa zopakuje.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Hororový útek dezertérov sa podaril
7
Galéria
Zdroj: TASR

“V histórii československého letectva je veľa zaujímavých udalostí, o ktorých sa toho už veľa nevie. Toto je jedna z nich,” hovorí pre český portál idnes.cz Zdeněk Sadecký, predseda jihlavského Czech Spitfire Clubu. Práve tento spolok leteckých nadšencov si chce uctiť akciu ôsmich slovenských vojnových dezertérov, ktorí 7. júna 1939 na štyroch lietadlách uleteli z letiska v Piešťanoch do poľského Deblinu. Český letecký klub zopakuje túto akciu na jednom lietadle na minútu presne a poletí po stopách vojnových pilotov.

Veľký útek

“Nebol som spokojný so slovenským štátom, tak som im uletel,” cituje idnes.cz zachytenú historickú výpoveď jedného z letcov Imricha Gablecha. Czech Spitfire Club o ňom nakrútil aj film. Akcia ôsmych letcov bola kvalifikovaná ako zločin dezercie, keďže Slovenský štát bol vo vojne a letci so sebou ukradli do Poľska aj štyri lietadlá.

“Z vyhlásenia samostatného Slovenského štátu neboli všetci slovenskí piloti nadšení… k ich nesúhlasu prispelo aj nemecké drancovanie slovenských letísk a vznik polovojenských Hlinkových gárd, ktoré sa na armádu pozerali cez prsty,” píše český portál. V Piešťanoch pri 64. armádnej letke preto vznikla ilegálna skupinka tvorená pilotmi a pozemným personálom. Akcia “veľký útek” bola vyvrcholením jej činnosti.

Chyby i tvrdý trest

“Veľký útek nebol len hrdinským činom, ale pri jeho plánovaní a realizácii urobili aktéri veľa chýb,” uviedol pre idnes.cz Sádecký. Večer pred akciou si piloti urobili rozlúčkovú oslavu, keďže im bolo jasné, že môžu prísť o život. Vypili 75 pív a boli riadne opití. Na druhý deň ráno išli do akcie.

“Štart bol ako z hororu. Aj keď sa piloti dohodli, že najprv odštartuje najpomalšie aero, asi zapracovali nervy a ako prvé sa vzniesli dve lietadlá. Keď to posádky zvyšných lietadiel uvideli, začali zmätkovať,” popisuje portál akciu. Aby toho nebolo málo, pilot aera sa až po štarte priznal, že takýto typ stroja ešte nikdy neriadil a tak mu mechanik musel radiť, čo má robiť. Lietadlo bolo preťažené, už na zemi kľučkovalo a vo vzduchu len tesne minulo hangár. O ich úteku sa už v tej chvíli vedelo a tak po nich z letiska strieľali.

Vyšetrovanie akcie a súdny proces sa naťahovali až do roku 1942. Pilotov odsúdili v neprítomnosti na dvadsať rokov ťažkého žalára. Podmienky mali byť naozaj tvrdé – štyrikrát do roka deň hladovky na tvrdom lôžku, mesiac samotky na konci každého roka a celodenné zavretie osamote a v tme vždy na výročie ich dezercie. Trestu sa však všetci úspešne vyhli.

Foto: ilustračné

Imrich Gablech
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM