Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kladivo na nové politické strany

Je to snaha obmedziť oligarchov v politike, alebo neférový zásah do politickej súťaže? Koalícia presadila kontroverznú zmenu financovania politických strán, ktorá zasiahne jej rivalov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kladivo na nové politické strany
Zdroj: TASR

Na niektorých veciach sa poslanci nevedia dohodnúť aj celé mesiace. Keď však ide o priškrtenie konkurencie, potrebnú legislatívu schvália za 24 hodín. A vôbec im neprekáža, že takto expresne rýchlo by mali postupovať len v prípade, že by hrozili značné hospodárske škody, alebo by bolo ohrozené zdravie a životy obyvateľov. Reč je o novele zákona o volebnej kampani, ktorá obmedzí možnosti mimoparlamentných strán získať potrebné peniaze.

Boja sa nás

“Majú z nás strach, preto menia pravidlá politickej súťaže na poslednú chvíľu,” prináša agentúra Reuters slová Andreja Kisku. Práve jeho nová strana Za ľudí by mohla najviac doplatiť na nové pravidlá financovania a preto sporná novela hneď dostala prezývku Lex Kiska.

Po novom môžu politické strany získať z darov, pôžičiek i členských príspevkov maximálne 3,5 milióna eur za celé štvorročné volebné obdobie. Jeden darca môže strane venovať maximálne 300-tisíc eur a výška jedného členského príspevku môže byť maximálne desať tisíc eur. Doteraz žiadne také limity neexistovali.

“To znamená, že hlavným príjmom strán budú príspevky za hlasy získané vo voľbách zo štátneho rozpočtu. To dáva výhodu parlamentným stranám oproti novovzniknutým subjektom ako je koalícia Progesívne Slovensko/Spolu alebo Za ľudí,” vysvetľuje Reuters.

Zasiahne prezidentka?

Agentúra si všíma, že kontroverzná novela zákona získala v parlamente širokú podporu. Okrem navrhovateľa SNS, zdvihli ruku aj poslanci Smeru a Mostu-Híd. Pridali sa aj zástupcovia strán Sme rodina a ĽSNS. “Zavedenie limitov na financovanie politických strán obhajovali tým, že to prinesie viac transparentnosti a zabráni stranám získavať pred voľbami neprimerane vysoké pôžičky,” uvádza Reuters.

Mimoparlamentná opozícia sa teraz môže spoliehať na zásah prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá už naznačila, že sa jej novinka nepozdáva. “Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok nevyjadrila, či novelu zákona podpíše alebo nie, ale kritizovala rýchlosť, s akou ju poslanci prijali,” dodáva Reuters.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM