MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Koronavírusový cár z Izraela chce ísť slovenskou cestou

Izrael patrí medzi krajiny najviac postihnuté pandémiou Covid-19. Vyzerá to tak, že aj izraelská vláda sa vrhne na veľký projekt plošného testovania obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Koronavírusový cár z Izraela chce ísť slovenskou cestou
Zdroj: TASR/AP

Izrael má svojho koronavírusového cára. Je ním Ronni Gamzu, ktorý je popredným izraelským expertom na verejné zdravie a tento zvláštny titul používa oficiálne. Izraelský portál The Yeshiva World informuje, že najnovšie dostal rovnaký nápad ako Igor Matovič.

Na dobrej ceste

Izrael chce plošne testovať obyvateľov, keď už zrejme má najhoršie čísla za sebou. Ešte nedávno sa denné prírastky infikovaných pohybovali na úrovni sedemtisíc, aktuálne klesli pod tisícku. „Percento pozitívnych testov je najnižšie od konca júna,“ uvádza The Yeshiva World.

Vírus však v Izraeli stále nepovedal posledné slovo a krajina už eviduje viac ako 2 200 obetí. Preto chce vláda konať.

„Koronavírusový cár Ronni Gamzu považuje za kľúčové identifikovať bezpríznakových nositeľov vírusu a zastaviť tak jeho šírenie. Preto chce otestovať každého Izraelca v krajine, ak to bude možné,“ píše portál.

Aj Slovensko

The Yeshiva World uvádza, že rovnaký nápad má aj slovenský premiér Igor Matovič. „Cez víkend by chcel otestovať všetkých slovenských občanov nad desať rokov.“

Zároveň približuje, že Slovensko sa aktuálne borí s prudkým rastom nových prípadov a podľa premiéra je plošné testovanie jediným spôsobom, ako zvrátiť negatívny trend.

Slovenskú a izraelskú realitu v súvislosti s Covid-19 zjavne spája viacero spoločných vecí. Ronni Gamzu pre portál apnews.com hovorí o tom, že v krajine vládne chaos kvôli nezvládaniu situácie zo strany vlády a nezodpovednosti izraelskej verejnosti.

Časť zodpovednosti za nekontrolovateľné šírenie vírusu však vzal aj na seba. Podobne sa ľuďom aktuálne ospravedlnil aj český premiér Andrej Babiš. Na Slovensku to ešte žiadny verejný činiteľ neurobil.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM