Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Maďari zo všetkých strán, spojte sa!

Osud svojej menšiny vzali do vlastných rúk a spísali výzvu pre rozhádaných maďarských politikov na Slovensku, aby sa namiesto hašterenia dohodli na jednej kandidátke do parlamentných volieb.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Maďari zo všetkých strán, spojte sa!
Zdroj: TASR

Publicisti, aktivisti, učitelia, lekári i vedci maďarskej národnosti na Slovensku už toho majú dosť a rozhodli sa apelovať na svojich politikov, aby sa pred voľbami spojili. Reálne totiž hrozí, že na budúci rok sa do Národnej rady SR nedostane žiadna maďarská strana. Najrelevantnejší kandidáti Most-Híd a SMK sa totiž potácajú na prahu zvoliteľnosti a menšie strany nemajú podľa prieskumov vôbec žiadnu šancu.

Spolu 2020

Slovenskí Maďari nazvali svoju verejnú výzvu Spolu 2020. Na internete ju môžu podpísať aj ďalší zástupcovia tejto menšiny, ktorým leží na srdci ich parlamentné zastúpenie. “Vo svojej výzve sa označujú za generáciu, pre ktorú je prirodzené mať svojich zástupcov v slovenskom parlamente. Posledné mesiace však naznačujú, že to tak po budúcoročných voľbách už nemusí byť,” píše maďarský portál HungaryToday.

Dodáva, že podľa názoru nespokojných Maďarov je súčasný systém dvoch politických strán Most-Híd a SMK neudržateľný. Za logické a jediné možné riešenie považujú ich spojenie na jednu kandidátku. Zároveň však na nej nechcú vidieť staré politické tváre, ktoré priviedli súčasnú politiku maďarských strán na Slovensku tam, kde je. Preto žiadajú, aby nová spoločná maďarská kandidátka obsahovala “hlboké personálne a obsahové zmeny.”

Politici, voliči… zobuďte sa!

HungaryToday uvádza, že signatári výzvy sa neobracajú len na maďarských politikov na Slovensku, ale ich apel smeruje ku každému voličovi a aktívnemu občanovi, aby spoločne zabezpečili maďarské zastúpenie v parlamente. Zároveň zdôrazňujú, že im nejde len o nejaké formálne zmierenie, ale o úprimnú a autentickú spoluprácu.

“Maďarské zastúpenie v parlamente nie je hlavným cieľom, len nástrojom. Ich skutočným cieľom je dosiahnuť napredovanie Maďarov na Slovensku – vyrovnávanie životnej úrovne južných regiónov, posilňovanie demokracie a menšinových práv. Pre Maďarov je dôležité, aby po voľbách vytvorili vládu demokratické a prozápadne orientované strany. Preto je kľúčové, aby sa maďarskí zástupcovia dostali do parlamentu,” dodáva maďarský portál.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM