MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Matovičove plošné testovanie NIE JE dobrý nápad

Slovenský premiér so svojou „atómovkou“ proti koronavírusu najprv narazil doma, teraz sa proti testovaniu celej populácie odmietavo vyjadruje čoraz viac zahraničných expertov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Matovičove plošné testovanie NIE JE dobrý nápad
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Zahraničie najprv s údivom sledovalo prvé kolo celorepublikového testovania na Slovensku, ktoré bolo naozaj nevídanou operáciou. Všetci obdivovali, ako to Slováci zvládli, ale zároveň čakali na výsledky. Dnes je už jasné, že šírenie vírusu sa nezastavilo a zahraniční experti uprednostňujú efektívnejšie zbrane proti Covidu-19.

Robme to inteligentne

Francúzsky portál Le Journal Du Dimanche publikoval článok s veľavravným titulkom: „Plošné testovanie na Slovensku – prečo to nie je dobrý nápad.“ Približuje, že šírenie koronavírusu pod Tatrami síce kleslo o polovicu medzi októbrom a koncom novembra, ale treba sa pozrieť aj na ďalšie fakty.

„Musíme zdôrazniť, že vírus sa (na Slovensku) drasticky nezabrzdil a pokles jeho šírenia je rovnaký alebo menší, ako sme videli v tom istom čase v niektorých francúzskych metropolách,“ uvádza Le Journal Du Dimanche.

Čo má teda väčší zmysel ako plošné testovanie obyvateľstva? „Najlepším riešením je masívne a cielené testovanie,“ uvádza francúzsky portál.

To znamená, že štát sa má zamerať na rizikové regióny a skupiny, pričom nemá mrhať prostriedkami na málo efektívne testovanie celého obyvateľstva. Skrátka, má robiť „inteligentné a cielené testovanie,“ dodáva Le Journal Du Dimanche.

Žiadna atómovka to nie je

Podobné názory čoraz viac prevládajú aj vo Veľkej Británii, ktorá od začiatku vníma slovenský model ako dobrú inšpiráciu.

„Takže, mal by sa príklad zo Slovenska použiť aj v Anglicku? Základná otázka je, či to zabralo,“ uvádza britský portál thebmjopinion­.com.

Následne vysvetľuje, že keď sa všetko na Slovensku podčiarkne a spočíta, „nie je možné oddeliť efekt plošného testovania od účinku obmedzenia pohybu.“

Portál totiž pripomína, že Slováci mali čiastočný lockdown už mesiac pred plošným testovaním, nesmeli sa verejne zhromažďovať a platilo množstvo ďalších nariadení. Podobne sa vyjadruje aj britský The Guardian. Uznáva, že „slovenský projekt viedol k zhruba 60-percentnému obmedzeniu šírenia nákazy v priebehu jedného týždňa.„ Zároveň však zdôrazňuje, že sa to podarilo aj „vďaka prísnym karanténnym a ďalším opatreniam, ktoré testovanie sprevádzali.“

„Masové testovanie nie je náhrada za lockdown, iba jeho doplnok,“ uvádza thebmjopinion.com. Zhoduje sa tak so slovami prezidentky Zuzany Čaputovej, ktoré odzneli v pondelok v rádiu Expres.

Podľa hlavy štátu premiér Matovič presadzuje falošnú dilemu, keď hovorí, že Slovensko má iba dve možnosti – plošné testovanie alebo lockdown. Podľa expertov zaberá premyslený mix opatrení, kam patrí dôsledné testovanie, trasovanie kontaktov, či obmedzenie mobility obyvateľstva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM