Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: More volá! Chorvátsko otvorilo hranice

Mnohí dovolenkári si nevedia predstaviť leto bez mora. Teraz sa zdá, že minimálne k Jadranskému moru sa budú môcť vypraviť už zanedlho. Chorváti nás zaradili na zoznam vyvolených.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: More volá! Chorvátsko otvorilo hranice
Zdroj: TASR

Ešte pred pár týždňami to vyzeralo tak, že na akékoľvek cestovanie do zahraničia v lete môžeme zabudnúť. Situácia s koronavírusom sa však vyvíja veľmi priaznivo a “hnusobu” sa darí držať pod kontrolou najmä v krajinách V4, Rakúsku, Chorvátsku, či v Pobaltí.

A tak vzniká akási slobodná cestovateľská zóna medzi vybranými krajinami, kde sa budú môcť ľudia presúvať aj na letnú dovolenku k moru.

Padajú obmedzia hraníc

“Chorvátsko úplne otvára hranice pre obyvateľov Česka, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Slovenska a Slovinska,” píše chorvátsky portál Total Croatia News. Návštevníci z týchto krajín budú môcť vstúpiť na chorvátske územie bez obmedzení “akoby nikdy žiadna koronakríza neexistovala,” dodáva portál.

Zároveň pripája vysvetľujúce slová chorvátskeho premiéra Andreja Plenkoviča: “Sú to krajiny, kde je situácia v súvislosti s koronavírusom podobná ako v Chorvátsku, prípadne majú dobrý trend. Môžeme tak umožniť príchod turistov z týchto krajín.”

Slovenskí dovolenkári sú tak na chorvátskom zozname vyvolených. Pri ceste k Jadranu však budú musieť vyplniť špeciálny formulár. Túto administratívnu povinnosť je možné si splniť aj vopred na webovej stránke, aby sa vyhli zdĺhavému čakaniu na hraniciach.

Zbytočná radosť?

Chorvátska ústretovosť je pekná vec, ale otázka je, či slovenských dovolenkárov rovnako voľne pustí za hranice aj ich vlastný štát. Zatiaľ platí, že od 27. mája môžu Slováci vycestovať do ôsmich krajín na 48 hodín bez nutnosti následnej karantény pri návrate. Na tento zoznam patrí okrem Chorvátska aj Rakúsko, Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovinsko, Nemecko a Švajčiarsko.

Za dva dni sa asi letná dovolenka zvládnuť nedá a tak si Slováci budú musieť počkať, či Matovičova vláda ešte viac uvoľní prísne pravidlá.

Nádej rozhodne majú, keďže premiér vyhlásil, že možnosť cestovať v lete do zahraničia nie je vylúčená, ale režim treba uvoľňovať “veľmi opatrne.” Viac informácií by vláda mala oznámiť na budúci týždeň.

Pre Chorvátov je otvorenie hraníc otázkou ekonomického prežitia. Každý rok príde do krajiny asi 20 miliónov turistov a príjmy z ich ubytovania, stravovania a ďalších služieb tvoria až pätinu chorvátskeho hospodárstva. Záhreb predpokladá, že koronakríza zníži tohtoročný cestovný ruch až o 70 percent.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM